Nieuwjaar
Oud en Nieuw vieren wij in Nederland traditioneel met oliebollen, vuurwerk, spelletjes, een Oudejaarsconference of een vreugdenvuur en karbietschieten en met de top 2000. Op elke plek op de wereld vieren we, door het tijdsverschil, op verschillende tijden Nieuwjaar. Het eerste land dat het nieuwe jaar inluidt zijn de eilanden Tonga en Samoa. En Hawaï viert 23 uur later nieuwjaar. Behalve dat er op verschillende tijden Nieuwjaar gevierd wordt zijn er ook heel veel verschillende tradities. Laten we een paar mooie tradities eruit pikken en een rondje om wereld maken.
Oceanië
Omdat Australië en Nieuw-Zeeland op het zuidelijk halfrond liggen vallen Kerst en Nieuwjaar midden in de zomer. Dus veel mensen vieren hun Nieuwjaar op het strand of aan het water. Natuurlijk ontbreekt de traditionele barbi (BBQ) met steak en gegrilde worstjes niet. Ook worden er vuurwerkshows en festivals georganiseerd. Het is voor de Aussies belangrijk om zoveel mogelijk herrie te maken om het nieuwe jaar in te luiden. De volgende ochtend op 1 januari komen families en vrienden weer bij elkaar om samen te picknicken, te surfen en te relaxen.
In Nieuw-Zeeland beginnen oudejaarsfeesten al rond het middaguur. Mensen mogen wel zelf vuurwerk aansteken maar de grote vuurwerkshows zijn veel populairder. Ook hier slaan ze op potten en pannen om met zoveel mogelijk herrie het nieuwe jaar in te gaan.
Azië
Het meest bekende is het Chinees Nieuwjaar. Dit vieren ze niet op 1 januari maar valt in januari of februari en duurt 15 dagen. Behalve veel vuurwerk helpt ook de kleur rood om de monsters af te schrikken om goed het nieuwe jaar te beginnen. En in de ochtend wordt er weer vuurwerk af gestoken om het nieuwe jaar te verwelkomen. Het is belangrijk om Nieuwjaar bij familie door te brengen en dit brengt in China een enorme migratie op de been. Behalve in China wordt wereldwijd Chinees Nieuwjaar gevierd. Maar ook Koreanen, Taiwanezen en Vietnamezen vieren ook op deze manier hun Nieuwjaar
In midden Azië vieren ze het nieuwe jaar rond 21 maart volgens de Islamitische kalender. Er worden dan vreugdevuren aangestoken. Het huis wordt grondig gepoetst en versierd. De tradities worden gehouden om de terugkeer van de zon en het licht te vieren. Na de 13 dagen die het feest duurt wordt het afgesloten door een picknick. Thuisblijven zou ongeluk brengen.
Het Boeddhistische Nieuwjaar vindt in februari of maart plaats, omdat ze de Tibetaanse kalender aanhouden. Net als bij de Chinese astrologie is ook de Tibetaanse kalender verbonden aan dieren en aan de elementen (vuur, water, lucht, hemel). Om het nog wat complexer te maken hebben ze 3 verschillende jaartellingen. Het wordt gevierd door vele gebeden en meditaties. Samen met de hele familie en vrienden vloeit het gerstebier rijkelijk.
Japanners vieren het Nieuwjaar op 1 januari. En het inluiden van het nieuwe jaar nemen ze erg letterlijk, traditioneel worden de klokken van de tempels 108 keer geluid. Met de laatste slag om 12 uur s nachts. Dit staat voor de boeddhistische 108 zonden. Op 1 januari hoor je overal de 9nde symfonie van Beethoven.
Laos, Myanmar en Thailand vieren het Nieuwjaar met het waterfestival. In drie dagen wensen de mensen elkaar geluk door elkaar nat te maken. Natuurlijk staat familiebezoek centraal en ook het huis moet schoon zijn voor het nieuwe jaar.
Rusland
Rusland en omliggende landen vieren het Orthodoxe Nieuwjaar op 14 januari. Van oudsher vieren Russen geen Kerst en zijn de cadeautjes en de kerstboom verhuist naar Nieuwjaar. Waar men het nieuwe jaar ingaat zal bepalend zijn voor hoe het rest van jaar er uit zal zien. In Rusland drinken ze champagne met een bijsmaakje omdat ze hun wens voor het nieuwe jaar op een briefje schrijven, deze vervolgens in brand steken en de as in hun glas gooien. Belangrijk is wel dat je het glas om 1 minuut over twaalf leeg drinkt.
Afrika
Om nieuwe start te maken gaan ze in Zuid-Afrika opgeruimd het nieuwe jaar in door hun meubels op straat te gooien. In Kenia, Zimbabwe en Zuid-Afrika zijn er volop festivals met artiesten van heel Afrika en ze zingen en dansen het liefst onder de baobab bomen. Omdat er ook veel moslims leven vieren zij nieuw jaar op een andere dag. Champagne wordt er dan niet geschonken maar er zijn genoeg andere lekkere versnaperingen.
Europa
De Denen gooien het opgespaarde servies tegen de deur van de buren. Behalve dat je het moet opruimen betekent hoe groter de berg scherven hoe meer geluk.
In Schotland steken ze vaten met teer aan om ze daarna door de straten te rollen. In Schotland en Griekenland brengt de 1ste persoon die het huis binnen komt geluk of ongeluk. Die moet dan met de rechtervoet en met een presentje binnenkomen. In Griekenland schieten ze ook met geweren in de lucht. Dus even opletten wanneer je rond middernacht op bezoek gaat.
In Italië eten ze gedroogde dadels en de pit van de eerste dadel bewaren ze in hun portemonnee. Iets minder fris is het in Polen. Daar eten ze rond middernacht karper en daar bewaren ze de schubben in hun portemonnee.
Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland had de traditie om lood te smelten en uit het stolsel de toekomst te voorspellen. Hoewel moslims er net even anders in staan zijn varkens in Oostenrijk een boodschapper van geluk en dus een extra goede reden om die met Oudjaar op je bord te hebben.
In Spanje en Portugal eten ze op elke klokslag een druif. De twaalf druiven staan voor twaalf maanden geluk, tenminste als je niet stikt wanneer je er 12 in 15 seconden in je mond stopt.
Zuid-Amerika
Wanneer je in Argentinië om klokslag 12 uur een stap naar voren met je rechtervoet doet en je draagt een nieuwe onderbroek, een rode wel te verstaan geeft dat geluk voor het nieuwe jaar. Het nieuwe jaar zou dan vol met liefde zijn. Ook in Mexico dragen ze rood ondergoed om dezelfde reden. In Bolivia, Ecuador en Venezuela is de kleur van je onderbroek die bepaalt wat het nieuwe jaar je gaat brengen. In Mexico en Brazilië gaan mensen met hun koffer een blokje om voor een jaar vol reizen. In Mexico vegen ze hun stoep schoon en gooien water uit het raam om van de slechte ‘vibe’ af te komen. In Brazilië spring je om 12 uur over 7 golven voor geluk en voorspoed voor elke dag in de week en draag je witte kleren. In Peru gaat het er wat wilder aan toe. Daar eindig je nog ruzies door om middernacht een paar klappen uit te delen zodat je weer zonder ruzie het nieuwe jaar in kan. In Chili neem je om 12 uur een lepel linzen.
Vroeger vierden wij altijd oud en nieuw thuis. Soms kwamen opa en oma maar wij gingen eigenlijk nooit weg, in verband “met de beesten”. Er stonden altijd bergen appel~, ananas~, en bananenflappen op tafel die mijn oma altijd bakte. We deden spelletjes en keken een Nieuwjaars conference. En om 12 uur kwam er een vis schotel op tafel. Van die tradities is niet meer veel overgebleven. Een (kantoor) traditie is dat voor 31 dec alles geregeld is, alsof er na 31 december niet weer een dag begint.
Hoe en met wie jij het viert is aan jou, oude tradities verdwijnen en nieuwe ontstaan. Een traditie roept vaak herinneringen op maar laat het niet een dwangbuis zijn.
Maak er iets moois van.
Een goed en mooi Nieuwjaar
Je minuut is je uur is je dag is je week is je maand is je jaar. Als je dit jaar beter wilt maken, maak dan elke minuut beter
- Saji Ijiyemi