Landen in Nederland

Na een langere tijd in het buitenland weer in Nederland. Soms vrijwillig en in andere gevallen gedwongen. Voor de een weer terug op eigen bodem en de ander wil zo snel mogelijk weer weg. Hoe dan ook, wanneer je lang weggeweest bent voelt Nederland vaak niet meer zo vertrouwd. Het gevoel van ontheemd zijn kan je ook hebben wanneer je vrijwillig terug bent gekomen. Waarom kost het zoveel moeite om weer voeten aan de grond te krijgen?

Vrijwillig verplicht

Ten eerste maakt het een verschil of je vrijwillig of gedwongen bent om naar Nederland te remigreren. Misschien was je er nog niet aan toe of heb je door vervelende omstandigheden moeten besluiten om terug te keren. Spelen gevoelens als boosheid, frustratie of misschien wel gebroken trots een rol. Het is verstandig om te bedenken wat er mis ging, hoe heb je het opgelost en wat zal de volgende stap zijn. De klok terugdraaien lukt niet en de keuzes die gemaakt zijn ook niet. Wat je wel kan doen is bedenken wat je nodig hebt om weer de draad te kunnen oppakken. Je mag best die negatieve gevoelens hebben maar blijf er niet in hangen. Dat is niet leuk voor jezelf of voor je omgeving en gaat je uiteindelijk ook helemaal niets opbrengen.

Mars

Alles wat vertrouwd zou moeten zijn is niet meer vertrouwd. Het hangt er natuurlijk vanaf hoelang je bent weggeweest maar het kan zijn dat je vrienden (ook) in een ander stadium in hun leven zijn aangekomen en jouw blik op de wereld is veranderd. Het gesprek met de ander is niet meer vertrouwd en de ervaringen die je hebt opgedaan kan je moeilijk met iemand delen. Het lijkt wel of je van een andere planeet komt. Wat voor je vertrek nog normaal was voelt helemaal niet meer zo.

Verhaal

Wanneer je net terug bent is je verhaal nog spannend en interessant maar als het nieuwtje eraf is, is het al snel business as usual. Je omgeving heeft het idee dat je al die tijd lekker op vakantie bent geweest en dat je een lui leventje hebt gehad. Mensen vinden al snel dat je gewoon weer mee moet draaien zoals “we dat hier doen”. Het is dan lastig om je verhaal te doen. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.

Het leven in Nederland is gewoon doorgegaan en het is altijd verrassend hoe mensen snel in de gedachte naar de achtergrond verdwijnen. Maar ook jij bent hoogstwaarschijnlijk niet meer diezelfde als toen je wegging. De ervaringen die jij hebt opgedaan hebben jou ook verder gevormd en misschien wel de manier hoe jij naar de wereld kijkt veranderd. Dat is ook voor de omgeving een aparte gewaarwording.

Cultuur

De verandering van cultuur, natuur, ruimte en klimaat speelt een rol. Misschien had je in het buitenland wel veel meer natuur om je heen, of woonde je midden in een grote stad. Dan kan Nederland enorm klein en benauwd voelen.

Maar het kan ook zo zijn dat de overdaad in NL je benauwd. Je kan alles binnen een paar muisklikken kopen, de supermarkten hebben een ongelooflijk assortiment. Er is altijd genoeg en er zijn mogelijkheden te over. Soms kan en is er gewoon veel te veel. Het is allemaal goed geregeld, soms ook te goed. Je weet in Nederland precies waar je aan toe bent en er valt weinig zelf ‘te regelen’. Klinkt natuurlijk prettig maar kan ook heel erg benauwend zijn.

Ommekeer

Om zo snel mogelijk weer je draai te vinden en op nieuw keuzes te maken zijn er een aantal dingen die je kan doen. Er zijn er natuurlijk heel veel oplossingen maar ik wil de tijdelijke en lapmiddelen een beetje vermijden. Maar uiteindelijk je moet doen wat voor jou werkt. Vaak zijn er een aantal coping strategieën die je kan inzetten, maar hoe fijn zou het zijn dat je zelf controle hebt over je gevoelens.

Ik hoor vaak de bijna mantra’s die mensen zeggen, dáár is het veel beter, mooier, ik wil weg, ik wil hier niet zijn. Dat kan je natuurlijk vinden maar wanneer je je er krampachtig aan vasthoudt wordt het een overtuiging die geen ruimte meer laat voor andere dingen. Maar uiteindelijk ben je hier. Je wordt een fundamentalist van je gedachten. Wanneer de enige uitweg is dat je terug wilt, dan kunnen we beter een gesprek hebben over waarom je dan hier zit en niet daar.

Wat ik je gun is een laag dieper; dat je je goed voelt op elke plek. Dat je flexibel genoeg bent om mee te buigen met de situatie. En nee, dan bedoel ik niet zomaar een beetje meewaaien maar eigen keuzes kan maken.

Verder

Het gevoel van onbestendigheid wordt versterkt door het verliezen van je een doel. Dus na het accepteren van de situatie en daar oké mee zijn. Is de volgende stap om te kijken wat je dromen zijn. Het is belangrijk dat je het oprecht neutraal naar je dromen kijkt. Omdat anders je een heel vertekend beeld krijgt en het risico loopt om altijd maar op zoek te gaan dat er niet is. Vanuit je dromen kan je weer nieuwe doelen stellen en heb je snel grip op je gemoedstoestand.

Schaamte

Het ontheemde gevoel is heel normaal en heel veel mensen hebben er na terugkeer last van. Niets om je voor te schamen of te ontkennen. Om het onder ogen te zien en het aan te pakken zal je alleen maar verder groeien in je persoonlijke ontwikkeling. Dus wat houd je tegen. Je hoeft geen eindeloze gesprekken te hebben maar met een beetje hulp kan je een nieuwe stip op de horizon zetten en de opgedane ervaring koesteren en meenemen in je volgende stap.

De kunst van te leven is thuis te zijn alsof men op reis is

- Godfried Bomans

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.