5 redenen om niet voor een coachtraject te kiezen

Vaak bij mijn eerste klantcontact komt ook de vraag; maar hoe gaat zo’n traject er dan uitzien? Het enige wat ik daarop kan antwoorden is ik heb geen idee… Ik zie dan soms de moed in de schoenen zinken bij mijn gesprekspartner. En echt ik heb geen goed uitgedacht traject dat je van A naar C brengt via B. Misschien blijkt onderweg dat D een belangrijkere tussenstop is.

Wanneer je wat doen aan zelfontwikkeling of met uitdagingen worstelt is het goed om hulp te zoeken. Een coach kan je daar geweldig mee helpen. Maar waar ga je naar opzoek. Het kan van alles zijn maar kies geen traject. Waarom niet?

  1. Inzicht

Ieder mens verschilt en dus iedereen heeft een andere groeicurve. Waar de ene persoon snel en direct aan de slag gaat heeft de andere wat meer tijd nodig Met het coachen probeer je bepaalde inzichten te krijgen. Die inzichten laten zich niet forceren en het kwartje moet vanzelf vallen

  1. Coachvraag

Hoeveel er nodig is hangt sterk af van de coachvraag. Wat wil men bereiken? Soms is er maar één gesprek nodig om tot een actie te komen of is er in datzelfde gesprek alleen behoefte aan reflecteren. Terwijl bij andere gesprekken er veel meer zijweggetjes genomen worden om tot de kern te komen

  1. Keurslijf

Om vooraf te zeggen hoeveel gesprekken er nodig zijn kan een beperking zijn op de vrijheid van denken. Wat als je er eerder tot inzichten komt, was dan de vraag niet goed genoeg, of wanneer er meer gesprekken nodig zijn is er dan meer aan de hand. Onbewust probeer je toch de afgesproken tijd te halen en dat kan remmend werken

  1. Stigma

Help ik moet een traject in, nou dan is er echt iets goed mis. Wat als ik de stappen in het traject niet haal of niet aan voldoe. Om coaching aan te gaan geeft andere inzichten. Dus er hoeft helemaal niets ‘mis’ te zijn sterker nog het is juist gezond om af en toe een stap terug te doen, Vaak is het reflecteren en bewustwording een hele belangrijke stap binnen het coachen.

  1. Hapklare brokken

Ondanks dat er natuurlijk wetenschappelijk veel is onderzocht en coaching bepaalde beperkingen en verplichtingen heeft zijn er vele methodes en werkvormen. Deze worden per persoon en hulpvraag afgestemd wat voor de een werkt kan voor de andere juist niet werken. Het wordt aangepast aan wat het beste werkt voor jou. Zelfs tijdens het gesprek kan blijken dat er een hele andere hulpvraag is of methode passend is.

 

Coachen is maatwerk en meebewegen, zowel met de coach vraag maar zeker ook met de coach behoefte. Coaching is meer dan alleen een traject. Wat ik iedereen gun is geen traject maar een klankboord. Hoe fijn is het om, wanneer je vastloopt in bepaalde zaken, hierover contact en een gesprek te hebben. Het zou mooi zijn om vóórdat het je allemaal te veel wordt al aan de slag kan gaan met wat voor jou belangrijk is. Zodat je niet een ‘traject’ in hoeft. Gewoon, even een APK of sanity check te doen.

Wanneer je bij mij een strippenkaart koopt betekent dat niet dat het een traject is. De coachuren kan je een jaar lang inzetten wanneer je dat nodig hebt. En misschien is dat 3 afspraken achter elkaar en misschien is het maar 1 maal per 2 maanden.

 

 

 

Wie een doel op afstand wil bereiken, moet kleine stappen zetten

- Saul Bellow

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.