Lekker in het hier en nu

In het kader van coach jargon waar ik de kriebels van krijg zijn dit ook termen als “in het hier en nu” of “Aarden”. Ik kan er niet zo veel mee. Ik snap de essentie en het belang ervan maar ik vind het wollige teksten en kan er vrij weinig mee. Ik ben nogal visueel ingesteld en met aarden zie ik mijzelf wortelschieten. In het hier en nu klinkt voor mij als een toverspreuk, zoiets als simsalabim. Op zoek naar een iets minder vage benadering, een ander woord met dezelfde strekking, in mijn optiek.

Hier en nu

Met in het hier en nu leven wordt bedoeld dat je de aandacht legt op wat je op dit moment ervaart op de plek waar jij op dit moment bent. Je bent dus niet bezig met het verleden of de toekomst. En dan met je hoofd (geen gedachten aan boodschappenlijstjes) je hart (de boosheid van gisteren) en je doen (morgen sporten). Met het hier wordt bedoeld dat je bewust bent van je omgeving. Het overkomt mij nog wel eens dat ik van werk naar huis rij en dat ik mij van mijn rit niet veel meer herinner. Zonder onveilige situaties hoor maar mijn gedachten zijn heel ergens anders. Met het nu is zoals je het zegt, je concentreert je op dit moment en niet wat gister was of morgen zal zijn. Je maakt je namelijk al snel zorgen over de toekomst. Vragen over hoe het er uit zal zien over een x aantal jaar houdt menig mens nachten wakker. Het is goed om plannen te hebben, zo zijn we opgevoed, aan een 4-jarig kind wordt al gevraagd wat deze later wil worden.

Aan de andere kant kunnen we er ook een handje van hebben om in het verleden te blijven hangen. Wat er verkeerd is gegaan, hoe van alles anders was of nog beter (hoor mijn cynische toon) wat een ander had moeten doen of juist niet. Er valt van alles over het verleden op te rakelen Maar uiteindelijk is het niet meer terug te draaien. Het is wat het is en heeft je gevormd tot wat je nu bent geworden. Niet altijd even makkelijk maar met de juiste hulp overbrugbaar.

 

Bewustwording

Bij bewustwording zie ik dat jij je bewust bent van de dingen die op dit moment spelen. Het ervaren kan alleen op dit moment. Je kan ervaren wat de resultaten zijn van het verleden maar je kan geen ervaringen of emoties met terugwerkende kracht hebben. Dan bedoel ik niet dat je trauma’s uit het verleden niet kan herbeleven, toch zijn dit andere gevoelens dan op het moment zelf. Ook kan je gevoelens en emoties niet plannen. Je kan je op iets verheugen of ergens tegen opzien maar het daadwerkelijke gevoel laat zich raden.

Een ander deel is het bewust zijn van wat je gedachtes, gevoelens en sensaties van al je zintuigen op het huidige moment. Een belangrijk onderdeel hiervan is om dit ervaren zonder oordeel. Je weet wel dat stemmetje in je hoofd die er vast commentaar op heeft. Het is ok, wat je ook ervaart.

 

Zweverig

Misschien klinkt het allemaal wat soft. Het is echt niet mijn intentie om als een monnik op een wolkje door het leven te gaan. Juist niet. Het is ook ok wanneer je boos, gefrustreerd of verdrietig bent. Het leven is nu eenmaal niet altijd prettig.

Wat ook belangrijk is om te weten, of nog een keer te noemen is dat we over het algemeen meer bezig zijn met hoe het was en hoe het zou gaan lopen. Het zijn dan over het algemeen de factoren die in meer of mindere mate stress op leveren. “Oh, had ik maar… Het gaat nooit lukken…” Door deze gedachten gaan we vaak voorbij aan waar we op dit moment zijn of mee bezig zijn.

 

Passief

Tijdens gesprekken heb ik het hier vaak over. Toch levert dat af en toe weerstand op. Het is immers belangrijk om doelen te hebben en deze na te streven. En dat is natuurlijk zo, wanneer je geen plan hebt of doel, dan is het moeilijk om richting aan je leven te geven. Toch is het goed om te bedenken dat wanneer je een doel hebt gesteld en je dat heel graag wilt je het waarschijnlijk ook zal lukken. Je intrinsieke motivatie is een krachtige motor. Toch is het goed om je af te vragen of het doel op zichzelf het hoogst haalbare is of je waarden en de weg er naar toe minstens zo belangrijk zijn. Doelen stellen en er koste wat het kost er aan vast houden is prima. Daarbij je eigen grenzen of waarden overschrijden is een ander verhaal. Doelen stellen doe je dan ook op dit moment met alle gevoelens en gedachten van dit moment.

 

Oefenen

Natuurlijk vergt het veel oefening. Het zal ook niet 100% van de tijd lukken. Zoals gezegd soms moet er gepland worden en soms is het goed om te leren van het verleden of er op terug te kijken. Dit is alleen een handeling en geen gedachten-trein die daar vaak bij komt. Onze gedachten ontsporen vaak wanneer in het verleden of toekomst blijven. Alle “wat als” en “had ik” of nog ongrijpbaarder het zoeken bij een ander.

Een van de dingen die kunnen helpen bij bewustwording zijn mindfulness oefeningen. Ik heb een paar blogs hierover geschreven. Ook voor de mensen die meer moeite hebben met stil zitten.

Een coach gaf mij eens de tip om iets speciaals, hij had een speciaal steentje in zijn zak, ik mijn vaders trouwring, dat je er dagelijks aan kan helpen herinneren om even stil te staan bij dit moment. Wat voel ik, wat doe ik, wat gaat nu goed of juist minder goed. Kijk even om je heen en wat merk je op. Gebruik hierbij al je zintuigen.

 

Dus wees er van bewust dat vroeger voorbij is en dat daarbij stil staan niets gaat veranderen En wat de toekomst gaat brengen is ook één groot vraagteken. Maak plannen voor de toekomst en leer van het verleden. Op dat moment deed je wat op dat moment het beste was.

Wees bewust van dit moment. De keuzes die je maakt zijn op dit moment, met de beste intentie. Je gevoelens en gedachten zijn ook op dit moment. Wees er bewust van dat nu het enige moment is waar je invloed op hebt

Het verleden is voorbij, de toekomst is onzeker, maar het heden is een geschenk. Daarom noemen we het het heden

-Bil Keane

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.