Starten in crisis

Starten in crisis

Ondernemen zit niet in mijn bloed. Maar vrijheid en eigenwijsheid zit wel in mijn kop. De vraag die ik mij stelde; “Hoe pak je het aan om voor jezelf te beginnen, in een wereld die zo snel verandert.

Tijdens mijn zoektocht naar “wat ik wil worden als ik later groter ben”, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik mensen wil begeleiden die in het buitenland, of vanuit het buitenland weer terug in Nederland tegen allerlei zaken aanlopen.

Daar is geen standaard vacature voor, dus zit er niets anders op dan zelf iets te starten.

Om bij mijn eigen waarde te blijven; wanneer je echt iets wilt moet je ervoor gaan.

Hindernissen

In het begin had ik erg veel moeite met het woord coaching. Het meest gehoorde was: de ene helft van Nederland coacht de andere helft. Moet je dan als iemand die daar geen ervaring in heeft, je daarin willen begeven? Het beeld dat ik had van coachen stond heel ver van wie ik ben en waar ik voor sta. De uitzending van RamBam, een programma over de kwaliteit van coaches in Nederland, droeg daar niet aan bij.

Na de opleiding bij de Associatie voor Coaching kon ik mij aansluiten bij de ICF (International Coaching Federation). Met de kennis die ik daarmee heb opgedaan kan ik beter mijn eigen stijl ontwikkelen. Om meer over de psychische processen en de invloed van de geest op het lichaam te leren heb ik ook de opleiding psychosociale basiskennis gedaan. Niet om als psycholoog aan de slag te gaan maar om eerder te kunnen herkennen en te begrijpen wat er bij iemand kan spelen.

Nadat deze eerste hobbel was genomen stuitte ik op de volgende hindernis.

Tijdens de opleiding ontstond de ‘nieuwe werkelijkheid’. Door COVID19 zag de wereld er opeens heel anders uit. Met name nogal klein. Ik hoef niet uit te leggen wat dit allemaal tot gevolg had maar dat er veranderingen op stapel stonden werd al snel duidelijk.

Dit wierp wel wat vragen op:

  • Wat heeft dit voor invloed op het starten van een praktijk?
  • Waar is er nu behoefte aan?
  • Is het beter om voor safe gaan en een baan zoeken? 

Stip aan de horizon

Ik vond het soms moeilijk om de focus te houden op wat ik het liefst wilde. Doordat er elke keer obstakels ontstonden raakte ik af en toe wat uit de koers. Maar door elke hindernis te onderzoeken en naar waarde te schatten werd één ding mij wel duidelijk: “Ik ga hoe dan ook mijn dromen achterna.”

 Het besluit

De knoop is doorgehakt en mijn eigen praktijk is een feit. Daar heb ik ook wat andere beslissingen voor moeten maken om het voor elkaar te krijgen. Maar dit is wat ik het liefst doe en dan is het makkelijker om op andere vlakken wat in te leveren. Onderweg kom ik vast een aantal beren op de weg tegen, maak ik ben niet bang voor wat wildlife. Het wordt een mooi avontuur.

Ben jij door de pandemie van je plan afgeweken of hou je vast aan je dromen? Bedenk voor jezelf wat jij het belangrijkste vindt en streef je doelen na.

Of je nu denkt dat je iets kan, of dat je het niet kan: je hebt gelijk

- Henry Ford​

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.