Focus hebben en houden

We horen het vaak om ons heen, Focus. Ook bij mij op de site staat het ‘focus op wat voor jou belangrijk is’. Hebben we het echt nodig en hoe hou je het vast? De sportcoach zou zeggen; focus op de bal. Maar houd dat in dat je dan niet meer om je heen kijkt waar de tegenstander is? Is dat dan niet met oogkleppen op je doel af? Goed om er eens op verschillende manieren naar te kijken.

School

Op school scoorde ik slecht op concentratie. Tot wanhoop van mijn leraar en ouders. Mijn focus lag altijd ergens anders en dat was meestal niet waar de les over ging. Ik wilde dierenartsassistente worden, dat wist ik al op 4jarige leeftijd toen ik met mijn moeder bij onze dierenarts was. Bij het bespreken van mijn citotoets en vervolgopleiding was de ‘hoofdmeester’ ervan overtuigd dat dierenartsassistente er niet in zou zitten. Ik wist niet of ik het kon maar wel dat ik het wilde. Hij noemde mij koppig of eigenwijs nu denk ik ‘als kind was ik al gefocust’. Dus tegen alle adviezen ging ik naar de middelbare school waarvan ik dacht dat die paste op de weg die naar mijn droombaan zou leiden. Mijn ouders zijn niet eens de discussie aangegaan, die kenden me langer dan die dag en wisten dat ik koppig vast zou houden aan mijn wil. De middelbare school doorliep ik met hard werken fluitend. Nooit hoefde ik aangespoord te worden om mijn huiswerk te maken en uiteindelijk ben ik inderdaad als dierenartsassistente aan de slag gegaan.

Doelen

Door doelen te stellen kan je focus hebben op wat je wilt bereiken. Soms moet je bewust op zoek naar je doelen en soms komen ze onbewust. Heb je geen doel dan wordt focus wel heel lastig. De eerste stap is dus wat is je doel? Wanneer je dat hebt vastgesteld moet je kijken naar hoe realistisch het is. De kunst is dat je wanneer je denkt dat ‘het zal toch wel niet lukken’ het niet opgeeft maar gaat bedenken hoe het wel mogelijk is.

Bijvoorbeeld. Je wilt een marathon lopen. Dat lukt je niet van de vandaag op morgen. Hoe gaat het je wel lukken? Je begint met wandelen en vervolgens ga je met een schema aan de slag. Je rent op een moment 5km met je vingers in je neus en op een gegeven moment is 10km ook geen moeite meer. Wat eerst onmogelijk leek komt nu steeds dichterbij. Omdat je focus op die 42,2 kilometer ligt dan zijn de stapjes die je ertussen moet maken minder lastig omdat je weet dat deze nodig zijn om je doel te behalen. Zelfs wanneer je je dieet er op moet aanpassen zal dat makkelijker zijn omdat je weet waarom je het doet. Daarmee zeg ik niet dat het makkelijk is maar door een doel te hebben is die focus wel makkelijker.

Blindstaren

Zoals ik al aangaf aan het begin. Wanneer je gefocust bent op je doel betekent dat dan dat je niet meer om je heen mag kijken? Absoluut niet. Dat zou je star en koppig maken. Het is goed om zo af en toe een stap terug te doen en om naar je oorspronkelijke doel te kijken. Zit je nog op de goede weg of moet je je strategie aanpassen? Het kan zijn dat, om bij het marathon voorbeeld te blijven, je knieën het niet aankunnen. Moet je dan doorploeteren met pijn en blijvende schade aan je gewrichten als gevolg? Waarom wil je die marathon lopen? Is het de sfeer of is het de prestatie bijvoorbeeld. En hoe kan je dat doel dan wel weer halen?

Falen

Focus houden is niet altijd makkelijk. Tijdens het dagelijkse leven liggen er 100.000 dingen op de loer om je van je pad af te houden. Van al die zaken zijn er heel veel die ook echt belangrijk zijn. Voor die zaken is het belangrijk om nut en noodzaak te scheiden. Maar ook de motivatie kan soms de boel goed in de war gooien. Na een dag hard werken is het moeilijk om je hardloopschoenen uit de kast te halen en weer te gaan rennen. Om focus te blijven houden zijn er een paar dingen die je in de gaten moet houden.

  • Routine: zodra je een routine krijgt is het makkelijker om dingen te doen. Hoeveel strijd had je vroeger niet met tanden poetsen en gaat dat nu automatisch?
  • Schop onder je kont: Vraag je zelf af hoe belangrijk het is om je doel te halen. Het antwoord’ best belangrijk’ is niet de goede. En wat verlies je als je je doel je niet haalt?
  • Maak een moodboard: Dit helpt jou om je doel en focus te visualiseren. Ik heb deze laatst ook gemaakt en als achtergrond op mijn computer gezet. Nadeel is nu dat ik mijn focus verlies omdat ik wegdroom bij de foto’s, terug naar de vorige stap.
  • Wees niet te streng voor jezelf. Je mag ook best een keer de teugels laten vieren. En wanneer je dat doet, in een afgebakende tijd, voel je dan niet schuldig. Geniet er volop van.

Doel

Voor de een is het makkelijker om focus te houden dan voor een ander. Wanneer je daar moeite mee hebt wil dat nog niet zeggen dat het doel niet belangrijk voor je is. Misschien raak je meer van je doel af maar wanneer je je zinnen erop gezet hebt zal het uiteindelijk lukken. Soms heb je daar wat hulp bij nodig om je weer bij de les te houden. Het allerbelangrijkste is dat wanneer je je ultieme doel bereikt je trots op je zelf kan zijn en het weer gemakkelijker is om je volgende doel te stellen.

Waar ga jij je op focussen?

Blijf toegewijd aan je beslissingen, maar blijf flexibel in je aanpak

-Tony Robbins

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.