Hoe verandert je identiteit in een multiculturele omgeving
Elke keer wanneer ik voor langere tijd naar het buitenland ga verlies ik een stukje van mijzelf en vind een nieuw stuk terug. Soms is het een pijnlijke ervaring maar uiteindelijk zijn alle nieuwe stukjes mij meer waard dan de moeite, pijn en de frustratie. En soms valt er gewoon een mooi stukje op mijn pad.
De veranderingen die je doormaakt wanneer je naar het buitenland gaat verder dan alleen de locatie. Het omvat een verandering van je identiteit waarbij je je geleidelijk ontwikkelt naar een wereldburger. Hoe gaat zo’n proces, en hoe herdefinieer je je en ga je op in de multiculturele samenleving? Die verandering kan heel wat teweegbrengen en dan is er eigenlijk geen weg meer terug. Het pad naar verandering laat zich onmogelijk weer terug bewandelen
Hoe verandert je identiteit
Op het moment dat je naar het buitenland verhuist word je, zeker in het begin, overladen met nieuwe indrukken en informatie. Je moet niet alleen wennen aan je nieuwe werk plek en huis. Je moet je ook aanpassen aan een nieuwe cultuur, tradities en taal. Deze aanpassing lijkt op het eerste gezicht makkelijk, toch blijkt de werkelijkheid een stuk ingewikkelder. Deze aanpassingen hebben een grote invloed op je zelfbeeld en hoe jij jezelf ziet midden in deze nieuwe omgeving. Het loslaten van oude zekerheden is altijd spannend en waarschijnlijk de reden waarom je de stap hebt genomen.
Maar hoe vind je een balans tussen het je aanpassen aan je nieuwe thuisland en jouw eigen achtergrond trouw blijven?
Zelf ontdekking
Na de eerste golf van indrukken en veranderingen is het goed om te onderzoeken wat jouw rol of standpunt is in het geheel. Het vergt een bepaalde nieuwsgierigheid en durf om je eigen waarheid, lees; cultuur, in twijfel te trekken. Is jouw waarheid echt zo waar? En waarom is die van een ander minder of niet waar? Door meer bewust te worden van je eigen persoonlijkheid, interesse en doelen ben je beter in staat om je te verhouden tot de wereld om je heen.
Dit is een proces dat zeker niet makkelijk is, toch denk ik, wanneer je in staat bent om de stap te nemen naar het buitenland uit nieuwsgierigheid. De kunst is die nieuwsgierigheid niet alleen te hebben naar je omgeving maar ook naar jezelf. Waarom vindt jij bepaalde zaken zo belangrijk en hecht je aan sommige zaken meer waarde? Op het moment dat jij je tegen deze veranderingen verzet dan zal het een lastige dobber worden om je vrij te kunnen bewegen in een nieuwe cultuur. Het betekent echt niet dat je alles wat jou tot jou maakt aan de kant moet zetten maar meebewegen, openstaan en bespreekbaar maken is hier key.
Verbinding
Wat zou de eerste stap zijn om deze verandering zo soepel mogelijk te laten verlopen? In de eerste plaats is het gewoon niet altijd feest en leuk. Dit is de werkelijkheid, hoe roze je bril ook is en hoe positief je er ook instaat. En dat het niet altijd één groot avontuur is, is ok. Niets om je druk over te maken wanneer je het gevoel bekruipt. Het betekent niet dat je faalt, je niet op de verkeerde plek bent of dat jij niet geschikt zou zijn. Dat wetende maakt het al een stuk makkelijker. De gedachte: Het gaat niet gemakkelijk worden en ik ga er toch het beste van maken” maakt dat het mogelijk is om ondanks de lastig gevoelens toch te doen wat je graag wilt.
De volgende stap is openstaan voor nieuwe dingen. Wees nieuwsgierig, Praat met mensen en vraag wat hun beweegt, wat voor hen belangrijk is. Dat hoeven heus geen diepe filosofische gesprekken te zijn. Maar vraag eens hoe zij hun weekend doorbrengen en wat zij graag doen naast hun werk.
Alles wat je oppikt, stelt jou in staat om te groeien als persoon. Ook is het fijn om contact te hebben met gelijkgestemde expats waarmee je een vergelijkbare achtergrond deelt. Met hen is het makkelijker te bespreken hoe jij het nieuwe leven ervaart. Een groot sociaal netwerk kan helpen op momenten dat het wat minder vanzelf gaat. Door te luisteren naar wat anderen te vertellen hebben is het makkelijker om tot jouw eigen kern te komen.
Hoe hard of niet je ook werkt bij je vertrek naar het buitenland, je zet meer in gang dan alleen een andere omgeving. Het gaat soms heel gemakkelijk en soms is het ongelofelijk zwaar en verlang je weer naar hoe het was. En dat is ook goed. Wanneer ik lang in het buitenland ben denk ik ook wel terug hoe gemakkelijk ‘even boodschappen doen’ was in Nederland.
Lees je dit nu en denk je, jij kan lekker kletsen, zo voelt het voor mij helemaal niet? Stuur mij een mail met je bedenkingen. Gaat het helemaal easy peasy dan hoor ik dat ook graag.
Als je je identiteit verliest met wat je bezig bent, moet je stoppen
- Stephen King