Bucket of F*ckit

Uit een vliegtuig springen, een wereldreis maken: het kan niet gek genoeg. Een bucketlist, of zodra je iets anders doet dan standaard komt die “wat-je-nog-moet-doen-voor-je-dood-gaat-lijst ter sprake. Wanneer je even geen gespreksonderwerp meer hebt of je verlegen zit om een cadeau dan ga je het daar over hebben. Want ook de commercie heeft de hype van de bucketlist omarmt. En heb je geen spannende of extreme dingen op je lijst staan dan ben je al snel saai. De tegenhanger ervan en minder bekend is de f*ck it lijst. We kennen allemaal die momenten waarop we stilstaan bij onze diepste verlangens en stoutste dromen. Maar hoe kiezen we tussen het aanvinken van onze dromen en het loslaten van onze zorgen? Laat mij je meenemen in de zin en onzin van deze lijstjes.

Bucketlist

Een bucketlist kent bijna iedereen wel. Een lijst met over het algemeen allemaal extreme zaken die je nog wilt doen voor je doodgaat. Ik geloof dat wanneer je richting en doelen hebt het daarmee ook makkelijker wordt om ze te bereiken. Wanneer je iets graag wilt en je het kan voorstellen hoe je het gaat doen of behalen dan is het makkelijker om in beweging te komen. Bijvoorbeeld; wanneer je graag een voor jou bijzonder land wilt bezoeken zijn de stappen daar naartoe minstens zo belangrijk als wanneer je er daadwerkelijk bent.. Het fantaseren over wat je er allemaal gaat doen en beleven geeft een positieve mindset en uit die gedachten en voorbereiding haal je vaak veel energie. Wanneer jij je dromen op papier zet worden je ‘actie’punten meer concreet en daardoor makkelijker haalbaar. Het mooie van een bucketlist samenstellen is dat het je vrij laat denken omdat er van alles mogelijk is en je niet direct tot actie hoeft over te gaan.

Tot zo ver het positieve. Wat ik het nadeel vind van zo’n bucketlist is dat er vaak extreme dingen op staan die misschien leuk klinken of mooi op jouw CV staan (of juist niet) maar waarbij ik mij afvraag of deze dingen nu echt keuzes van de mensen zelf zijn. Dat het dus niet hun eigen dromen zijn en diepe verlangens zijn. Dus MOET je doen omdat het een goed verhaal oplevert of wil je het vanuit je eigen overtuiging doen? Wanneer ik google op bucketlist dan krijg ik een kant en klare lijst met waarvan ik meer dan de helft niet zou willen doen. Een ander probleem dat zich voor kan doen is dat er opeens een bepaalde druk ontstaat. Wat als je de lijst niet helemaal kan afvinken? Heb je dan een onvoltooid leven? Kan je dan nog tevreden zijn met waar je op dit moment mee bezig bent? Door het nastreven van alles wat je nog moet doen loop je het gevaar dat je niet bewust geniet van de dingen die je nu doet of dat je er juist met een sneltreinvaart aan voorbij gaat.  Dit filmpje geeft dat mooi weer.

F*ckit list

In tegenstelling tot de bucketlist ga je met de f*ckit list aan de slag waar je ergens geen zin meer in hebt. In het leven heeft iedereen te maken met bepaalde worstelingen en tegenslagen. Op deze lijst zet je de dingen waar je helemaal geen zin meer in hebt om er tijd geld of energie in te steken. En dat kan ook van alles zijn. Zoals: “ik stop er mee om mijzelf bepaalde verwachtingen op te leggen zoals carrière maken of het zorgen voor een ander ten koste van mijzelf. Het bijzondere van zo’n lijst is dat deze je ook heel veel ruimte geeft om te groeien en ja te zeggen tegen dingen die jij echt graag wilt. Vaak is het zo dat de beperking in wat we graag willen doen ligt in de dingen die we niet graag doen. Ja, ja da’s even een doordenkertje. Je stopt met de dingen die je niet leuk vindt of die niet helpend zijn. En daardoor ontstaat er meer ruimte om te doen wat beter bij je past. Bijvoorbeeld je ligt vaak wakker, wat vervelend is en waar je moe van wordt. Maar door te vechten tegen de gedachte dat je naar bed moet en toch niet kan slapen, en dat je vroeg op moet, dan weet je zeker dat je niet zal kunnen slapen. Op het moment dat je gewoon wakker kan liggen zonder je daar druk over te maken rust je toch uit en is de kans groter dat je in slaap valt. Hoewel ik vaak aanspoor om te denken in mogelijkheden kan een f*ckit lijst inzichtelijk maken wat je beperkt in jouw wensen. Het haalt je uit je routine en geeft ruimte aan perfectionisme en vastgeroeste patronen.

Natuurlijk kan je ook hierin doorslaan. Het gevaar daarvan is dat je passief of negatief wordt. Of juist aanmoedigt tot impulsiviteit. Dan sla je de plank helemaal mis.

Dilemma

Het zoeken tussen dromen en loslaten is een balanceeract. Het is een bijzonder kantelpunt van jouw diepste verlangens en het vermogen om het leven te omarmen zonder al te grote zorgen. Het koesteren van juist de beide lijsten geeft een gebalanceerd leven. Door bewust te worden van jouw dromen en daarnaast zaken te laten gaan geeft enorm veel ruimte.

Bij beide lijsten is het belangrijk dat het jouw lijst is. Wat jouw diepere motivatie en verlangens zijn kunnen dat voor een ander totaal niet zijn. Staat bij jou misschien de Nijmeegse vierdaagse op jouw bucketlist, bij een ander kunnen lange wandelingen op zijn f*ckit list staan.

Lijst

Een inkijkje in mijn lijsten? Ik wil graag oud en nieuw vieren in Sydney, een boek schrijven en de Epicdus community vergroten. Op mijn f*ckit lijst staat ik stop met het mij verantwoordelijk voelen voor een ander: ik beperk mijn loyaliteit aan een werkgever tot goed werk. Ik laat mij niet meer beïnvloeden door hoe het hoort.

Om zelf zulke lijstjes te maken zijn de volgende stappen handig om in gedachten te houden:

Bucketlist

-Wat zou je graag gedaan hebben voor dat je niet meer in staat bent om het te doen?

-Geld geen rol speelt?

-Wat je anders zou willen wanneer je morgen wakker wordt?

F*ckitlist

-Wat kost je energie?

-Wat doe je omdat je niet anders gewend bent maar niet bij je past?

-Wat doe je dat niet werkt?

Waarom zouden dromen en loslaten niet samen kunnen gaan? Laat je niet beperken door twijfels of verwachtingen, maar stap met vertrouwen in het avontuur van je leven. Of je nu die ene droom achtervolgt die je altijd al hebt gehad of de uitdaging aangaat om te genieten zonder remmingen, de keuze is aan jou.

Jezelf doelen stellen is prima, zo lang je je de omwegen niet laat ontnemen

- Doug Larson

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.