Op reis buiten jouw comfortzone

Wat kies jij, jouw eigen onzekerheid of de onzekerheid die je te wachten staat? Om reizen te maken die buiten jouw comfort zone liggen is moed, nieuwsgierigheid en een dosis avontuur voor nodig. Het is allerminst makkelijk. Jouw eigen onzekerheid geeft een bepaald gevoel van zekerheid. Ja, je leest het goed. Het geeft je de zekerheid dat je het niet doet. Het gevoel van onzekerheid is niet de reden dat je niet in actie komt maar de zekerheid dat je het risico niet aangaat. Elke hindernis of uitdaging is een kans om te groeien en te ontdekken wat jij echt kan bereiken. Neem jouw onzekerheid op een onzekere reis met je mee.

Iedereen

Onzekerheid is iets wat iedereen in meer of mindere mate heeft. Tenminste wanneer je geen last hebt van een bepaalde stoornis. Dan rijst toch te vraag: waarom durft de een wel bepaalde stappen te nemen en de andere niet? Laten we eerst vaststellen dat onzekerheid in de kern niet erg is. Het houdt je scherp en alert. Wanneer je onzeker bent over iets dan doe je over het algemeen meer je best om het beter te doen. Dat is ok en hoort bij het leven. Tot het moment dat de onzekerheid gaat bepalen wie je bent en wat je doet. Dan krijg je vaak een vertekend beeld van wie je eigenlijk bent. Lees ook mijn blog over het Imposter syndroom.

Zeker

Zelftwijfel, kritiek en angst voor falen kunnen als duistere wolken boven jouw hoofd hangen. Wat je zeker weet, is dat het stemmetje in jouw hoofd er altijd is. Met al zijn “adviezen en ideeën”. Soms zijn het goede adviezen zoals uitkijken bij het oversteken maar even vaak zijn ze niet helpen of per se waar; “Dat kan je niet, dat past niet bij je” of: “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg”. Geen wonder dat je daar onzeker van wordt. Je twijfelt continu aan de volgende stap en weegt alle voor en tegens tegen elkaar af. En wanneer je tot een besluit komt, is die stoorzender in jouw hoofd er weer en word je hele besluit weer overboord gegooid. Maar al kan die stem in jouw hoofd nog zoveel bezwaren opwerpen, wanneer jouw gevoel zegt dat jij iets graag wilt dan ga je ervoor. En ja, de enige zekerheid die je hebt is dat je geen zekerheid hebt.

Avontuur

Door buiten jouw comfortzone op reis te gaan weet je niet wat er op je pad komt en wat de uitkomst is. Het gekke is dat hoe groter de onzekerheid buiten jouw comfort zone wordt, des te kleiner jouw interne onzekerheid wordt. Doordat je op reis gaat en allerlei uitdagingen met de daarbij behorende winsten en verliezen aangaat, groeit jouw gevoel van eigenwaarde.

Je leert gaandeweg dat je tot meer in staat bent dan wat jij voor mogelijk houdt. De twijfels zijn als het ware rotsblokken op jou weg. Ze liggen er en ze zullen daar blijven omdat ze te zwaar om te verplaatsen. De keuze is aan jou. Laat jij je weerhouden door die blokken of de gedachte dat ze er kunnen liggen, of ga je door en slalom jij je weg om de rotsen heen om te ontdekken wat er op je wacht?

Wanneer je de moed hebt om buiten jouw comfortzone te treden zal je ontdekken dat je de interne kracht hebt om die externe obstakels te overwinnen. De externe obstakels zullen dus jouw innerlijke kracht laten groeien. Jouw eigen onzekerheid zou niet het eindpunt hoeven te zijn maar juist het startpunt naar persoonlijke groei en het maken van jouw eigen keuzes.

Laten we samen de reis van onzekerheid naar overwinning maken. Neem die eerste stap buiten jouw comfortzone en ontdek de kracht die in jou schuilt. De wereld wacht, klaar om door jou ontdekt te worden. Ga jij het avontuur aan te gaan met jouw onzekerheid die daarbij hoort?

Onzekerheid en verwachting zijn de geneugten van het leven. Veiligheid is een smakeloos iets

-William Congrevexx

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.