Heimwee naar; Peru Ceviche

Iedereen heeft wel een recept dat meteen een herinnering oproept. In mijn blog deel af en toe een recept die me doen herinneren aan een moment in een bepaald land.

Het verhaal

Peru, een langgerekt land met aan in het westen de zee, in het midden de Andes en in het oosten de Amazone. De cultuur is rijk, de mensen vaak arm en de infrastructuur slecht.

In dit land heeft onze auto de meeste schade op gelopen hebben we het langst en langzaamst over slechte wegen gereden. Maar ook mooie dingen gezien en ontdekt.

Wanneer je begint met reizen, of op vakantie gaat krijg je altijd de waarschuwing mee, drink geen kraanwater, eet geen schepijs en rauwe groente. Waarschijnlijk valt daar ook rauwe vis onder. En is dat nu precies wat je overal in Peru tegen komt, behalve gegrilde cavia, die zie je ook overal.

Ceviche, rauwe vis maar soms ook van vlees, gemarineerd in citroen. Het kost niets en zoals gezegd je kan het overal krijgen aan de kust – logisch – en de kleinste dorpjes in de bergen, iets minder logisch.

Als  je langer onderweg bent gaan er al snel wat overtuigingen overboord en omdat wij gek zijn op vis zo ook het eten van rauwe vis.

Nu is de ene cheviche de andere niet maar we zijn er nooit ziek van geworden en dus genieten we er elke keer weer van. Ook in Nederland maak ik het zo af en toe met de mooie herinneringen aan het land van de Inca’s.

Het recept

 

Wat heb je nodig voor 4 personen;
  • 700 gram vis zoals tonijn, bonito, zalm of forel.
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 theelepels Ají Limo chilipeper (of andere scherpe peper)
  • 1 theelepel koriander
  • Gele chilipeper, gepureerd of pasta
  • Verse citroensap
  • Ijsblokjes
  • Rode ui in smalle halvemaantjes
  • Zout & peper

Snij de visfilets in dobbelsteentjes van circa 1 centimeter.

Doe deze in een schaal. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Voeg na ongeveer 1 minuut de knoflook, peper, en de koriander toe en meng dit goed door elkaar.

Giet het citroensap er overheen, voeg ijsblokjes en de gele chilipasta toe. Gebruik je in plaats van gele chili, habanero-peper of Scotch Bonnet-peper wees dan voorzichtig met de hoeveelheid, deze zijn een stuk scherper van smaak. Je doet er goed aan om rustig aan de smaak op te voeren dan in één keer alles in de schaal te doen.

Doe als laatste de uien erbij en haal de ijsblokjes eruit. Je kan het even laten marineren in de koelkast maar in principe is het klaar om op te dienen.

Serveer het samen met gekookte of getoaste mais (geen popcorn) gekookte zoete aardappel en avocado.

Buen apetito

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.