Heimwee naar; Sicilië. Spaghetti alla Norma

Iedereen heeft wel een recept dat meteen een herinnering oproept. In mijn blog deel ik af en toe een recept die me doet herinneren aan een moment in een bepaald land.

Het verhaal achter het recept

Tijdens onze roadtrip over Sicilië zijn we op mooie plekken geweest. Veel oude en mooie architectuur gezien. “Oude rotzooi” noem ik dat altijd.

Natuurlijk is er veel toerisme, dat gaat zo bij bezienswaardigheden, maar toch kan je je soms aan de grote massa onttrekken en ontmoet je de liefste en meest gastvrije mensen die je je kan bedenken. Zo ook in Syracuse, één van de must-see volgens trip advisor.

Toen we de stad binnen kwamen rijden was het al meteen duidelijk aan de hoeveelheid parkeerplaatsen, hier komen veel, heel veel toeristen. Na een dag in het toeristengedruis te hebben gewandeld wilden we wel wat eten. De grote restaurants trok ons niet zo.

Na door wat steegjes en achterafstraatjes te hebben gelopen kwamen we bij een restaurantje aan. Of tenminste er stonden twee gammele tafeltjes buiten en binnen was er eigenlijk nog minder. Eerst hier maar even drinken. Er kwam een klein pezig mannetje met een schort voor die duidelijk een wasbeurt had gemist. Hij begon uitgebreid te praten en zoals dat gaat met grote gebaren. Het bleek dat hij ons uitnodigde om te eten. Zijn vrouw, de vlees geworden ‘Norma’ werd uit de keuken geroepen en zij kwam aan met twee dampende borden pasta. Of wij wilden of niet we bleven dus eten. En het was heerlijk.

Elke keer wanneer ik het zelf klaar maak denk ik even aan “Norma” en haar man.

Spaghetti alla Norma

Wat heb je nodig:

 • 2 aubergines
 • Zeezout
 • Peper
 • 3 tenen knoflook
 • Flinke bos basilicum
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 1 tl gedroogde chilivlokken
 • Olijfolie
 • 1 el kappertjes
 • 1 el rode wijnazijn
 • 1 blik goede pruimtomaten
 • 50 gr pecorino kaas
 • Extra vierge olijfolie

Aan de slag

Snij de aubergines is blokjes van ca. 2cm en doe deze in een vergiet. Bestrooi ze met zeezout. Dit haalt het vocht uit de aubergine en geeft het meer smaak. Zet het voor een half uur aan de kant

Snij de knoflook fijn en haal de blaadjes van de basilicum. Snij de steeltjes fijn.

Spoel de aubergine af en dep deze droog met keukenpapier.  Doe de blokjes in een schaal samen met de oregano, chili vlokken en een scheut olijfolie en gemalen peper. Meng dit goed door elkaar.

Doe wat olijfolie in de koekenpan. Wanneer het heet is voeg de aubergine

In de pan. Zorg ervoor dat er geen laagjes ontstaan. Het kan zijn dat je het in een paar keer moet bakken. Laat ze zacht en bruin worden en roer af en toe om zodat alle kanten bruin zijn.

Voeg nu evt nog wat olijfolie toe. Samen met de knoflook, kappertjes, basilicumsteeltjes en bak het nog even 2 minuten door.

Roer de wijnazijn en de tomaten er doorheen. Gebruik een lepel om de tomaten kleiner te maken. Laat het op laag vuur 15-20 minuten pruttelen totdat de saus ingedikt is.

Kook de spaghetti zoals je dat gewend bent. Wanneer ik op reis ben dan doe ik de spaghetti meteen bij de vorige stap in de saus. Je hebt dan minder water en energie nodig en de spaghetti neemt de smaak van de saus op. Je moet dan wel wat extra water toevoegen wanneer het te droog wordt.

Roer de helft van de pecorino en het grootste gedeelte van de basilicumblaadjes erdoorheen en evt nog wat Extra vierge olijfolie.

Strooi de overgebleven kaas en basilicum over de pasta.

Buona cena

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.