Nooit niet, voor een vrij leven

Ik ga echt nooit meer een B&B of resort beginnen. Het was fantastisch om een duikresort gemanaged te hebben en heeft mij veel gebracht. Maar 24 uur per dag met gasten opgescheept te zitten, uit je bed gehaald te worden omdat de generator uit is en nu de duiklampen niet meer geladen kunnen worden, het eten te Indonesisch is, er een dag geen schone handdoeken zijn omdat het regenseizoen is gestart en er geen wasdroger is op een eiland. De eindeloze vragen, het weinige inlevingsvermogen, het altijd maar vriendelijk lachend dezelfde verhalen te moeten aanhoren en vertellen. Ik was daar behoorlijk klaar mee, maar dan ook echt. Het vrije leven dat het zou moeten zijn werd gegijzeld door onze inkomsten, de klant. Bij het terug komen naar Nederland had ik echt besloten, DAT ECHT NOOIT MEER.

Nooit

In een aantal van mijn blogs heb ik al eens gesproken over het woord moeten. Een woord dat ons veel verplichtingen en schuldgevoel oplevert. We moeten veel van onszelf. Dat het zou moeten van onze omgeving leggen we uiteindelijk onszelf op!

Met het woord nooit leggen we ons heel veel beperkingen op. Nooit is, per definitie, negatief: het sluit alles uit en wordt een regel waar je je aan moet houden. Ik ga nooit meer ongelukkig zijn bijvoorbeeld. Op dat moment wordt dat een regel die jij jezelf oplegt. En ja, als jij je eigen regel overtreedt wat zegt dat dan? Ben je nog boos of teleurgesteld in jezelf ook.

Ezel

Natuurlijk komt het niet uit de lucht vallen dat je iets nooit meer gaat doen. De slechte ervaring zorgt ervoor dat je niet nog eens dezelfde fout maakt. Iets met een ezel en steen…Een slechte ervaring is een samenloop van omstandigheden. Hoe simpel een omstandigheid ook is hij laat zich uitsplitsen in kleinere omstandigheden, jijzelf, tijd, plaats en situatie. En het zou erg bijzonder zijn wanneer alle factoren hetzelfde zijn als die ene keer dat jij besloot om nooit meer als regel te hebben.

Opsplitsen

Het is dus goed om “Nooit” te ontleden en te kijken wat de factoren waren waardoor je er helemaal klaar mee bent. Je krijgt dan een beter idee wat er mis is gegaan. En als je dat helder hebt hoef ik natuurlijk niet verder uit te leggen dat je dan in de toekomst alleen dat ene onderdeel anders hoeft te doen. Zoals in mijn voorbeeld. Nu zijn er verzachtende omstandigheden waarom mijn harde nooit voor een resort. Zo zijn er een paar jaar gelden concrete plannen geweest om een lodge in Zuid-Afrika te kopen. Het woonhuis stond op een goede afstand van de gasten en er was personeel voor het dagelijkse praatje pot. Dat maakte het voor mij een enorm verschil. Omdat ik het heel vervelend vond dat in Papua de gasten gewoon mijn kamer binnen kwamen wandelen en de hele dag geëntertaind moesten worden

Falen

Nooit kan ook een gevolg zijn van het gevoel van falen. Op het moment dat het in de soep loopt en het niet lukt wat je graag wilde voelt dat misschien vernederend of een sukkel. Het is dan het gevoel van dat moment dat je niet meer wilt ervaren. Wees ervan bewust dat het niet altijd goed gaat en om een open deur in te trappen: je leert meer van je fouten dan van wat goed gaat. Maar toch hebben we een verslavende hang naar “goed gaan”. Het geeft status en trots. Terecht maar wees ook trots wanneer je het aandurft om iets te doen waarvan het niet van tevoren vaststaat dat het gaat lukken. 

Beter

Wanneer je nooit vervangt door “met andere omstandigheden” gaat er een wereld voor je open. Je ontdekt veel nieuwe invalshoeken en mogelijkheden. Is niet heel makkelijk want om “nooit” los te laten moet je uit je comfortzone en dat is niet altijd makkelijk. Het is soms ook wel een lekkere luie stoel.

Maar kom uit die luie stoel en doe wat je het liefst doet en laat je niet meer weerhouden door een slechte ervaring. Verander een paar dingen en ga er opnieuw voor maar dan in de verbeterde vorm.

Onze grootste overwinning is niet dat we nooit falen, maar dat we telkens als we struikelen weer opstaan

- Confucius

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.