De kunst van het schuren
Lees jij iemand wel eens flink de les? En wat wanneer jou dezelfde les wordt gegeven? Alles valt of staat met wie het zegt, hoe iemand het zegt en wat de verborgen boodschap in de les is. Wanneer moeder een ellenlange preek houdt over je kamer opruimen wordt er een andere boodschap mee overgebracht dan wanneer je van je werkgever een veeg uit de pan krijgt omdat je werk een rotzooi is. Wat maakt dat je het van de één beter kan hebben en van de ander niet, nou ja, niet zo goed.
Debat
Wanneer je de les wordt gelezen door een minder vertrouwd persoon, ontstaat er snel een discussie. Met een winnaar en een verliezer. De misschien goedbedoelde adviezen worden een standpunt en jullie eigenbelangen staan boven die van waar het om ging. Beide partijen willen hun gelijk halen.
Als dit het geval is dan is dat een gemiste kans. Voor beide partijen. Want misschien was de les leerzaam of was het in ieder geval iets om in overweging te nemen.
Natuurlijk zijn er mensen die met slechte bedoelingen je plannen willen affakkelen maar onderaan de streep zijn dat er maar heel weinig.
Wanneer je overtuigd bent van een bepaalde mening dan kan het zijn dat je alleen meningen hoort die bij je idee aansluiten. Dat is je conformatiebias. Dit kan een valkuil zijn. Je lijkt open te staan voor verschillende ideeën maar in werkelijkheid ben je opzoek naar bevestiging.
Intenties
Iedereen heeft zijn eigen kernwaarden en die zijn individueel net zo waar, maar niet bij iedereen hetzelfde. Wanneer je een advies of les krijgt kunnen daar zoveel achterliggende gedachten bij zitten die moeilijk voor de ander zijn in te schatten. Laten we azijnzeikers even buiten beschouwing laten. Je kent ze vast wel, mensen die over alles een negatieve mening hebben. Er komt nooit een positief geluid uit en aan het eind van het gesprek voel je je helemaal leeg, alle energie is weg. Hier ga je niets van leren en het kost alleen maar negatieve energie. Thanks but no thanks.
Dan zijn er ook adviezen die uit het misgunnen of uit jaloezie ontstaan, ook daar kan je niet zo heel veel mee.
Lessen uit liefde en bezorgdheid kennen we ook allemaal. Dat is natuurlijk altijd fijn maar niet altijd heel productief. Maar die zijn soms wel de lastigst om weerstand aan te bieden. Als iemand het beste met je voor heeft betekent het niet automatisch dat dat het beste voor jou is. Het is goed om die lessen in je mandje te stoppen en er later je voordeel mee te doen.
Maar lessen die vanuit andere waarden dan die van jou worden gegeven kunnen heel waardevol zijn. Zo krijg je de kans om het van een andere kant te bekijken, een andere manier van denken. Neem het mee in je gedachten en haal eruit wat bij jou past. En wanneer dat niet past: ook goed. Deze adviezen moet je koesteren, niet per sé het advies maar dat iemand de moeite neemt om gedachten met je te delen.
Toon
Wanneer je advies geeft is het de kunst om dat op de juiste toon te zeggen en met de juiste intenties. ‘C’est le ton qui fait la musique, het is de toon die de muziek maakt’. Over het algemeen kunnen we heel goed overweg met kritiek wanneer de intentie maar goed is. Het is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk en soms moet je even slikken. Ontvang de boodschap en doe ermee wat bij jou past.
Oprecht
Waarschijnlijk sta ik niet te boek als de aardigste persoon. En ja dat is soms best jammer, soms wens ik wel eens om die vrolijke labrador te zijn. Maar helaas zit dat er niet in. Maar waarom doe je dan niet wat aardiger, hoor ik je nu vragen? En ik denk ook dat het een uitleg nodig heeft. Hoewel ik mijzelf niet wil verontschuldigen maar zo op schrift komt het best hard over.
Een van mijn kernwaarden is, oprechtheid. Ik kan slecht tegen oneerlijkheid (allergie) en ik probeer vaak eerlijk te zijn (valkuil). En mijn oprechtheid wordt niet altijd op prijs gesteld. Vooral niet wanneer dit wat gevoelig ligt. Ik heb natuurlijk wel geleerd om het wat tactischer te brengen. Ik ben er namelijk nooit op uit om iemand te beschadigen.
Coaching
En in mijn coaching is dat ook een van mijn pijlers. Oprechtheid. Ik ga open en oprecht gesprekken aan. En daaruit kunnen soms vragen komen die in eerste instantie niet echt heel vriendelijk klinken. Maar met die vragen wil ik je juist uitdagen om eens kritisch naar jezelf te kijken. Klopt wat je zegt met wat je doet of wilt. In de sessies gaat het niet om mijn waarheid maar om die van jou. Durf jij over jouw eigen weerstand heen te stappen en verder te kijken? In mijn gesprekken kan ik jouw stok zijn, die van achter de deur of die om je soms een keer onder je kont te slaan. Ik kan niet veel met mensen die zich blijven verstoppen achter anderen. En ik verwacht van mijn coachees dat ze verantwoordelijkheid nemen. Dat doe ik ook wanneer ik liefdevol een schurende vraag stel. Wanneer je een empathische schop onder je kont nodig hebt of een zetje in de goede richting dan ben je bij Epicdus aan het juiste adres. Door jezelf uit te dagen groei je, word je sterker maar dan kan het soms wel even schuren.
Kritiek is misschien niet aangenaam, maar het is nodig. Het vervult dezelfde functie als pijn in het menselijk lichaam. Het vraagt aandacht voor de ontwikkeling van een ongezonde toestand
- Winston Churchill