Op eigen wijze eigenwijs

Wat is eigenwijs? Wanneer is het een valkuil en wanneer is het een kwaliteit? De Dikke van Dale geeft als omschrijvingen; 1) niet luisterend naar goede raad 2) eigenaardig-grappig. Het eerste klinkt nu niet direct erg positief maar het tweede lijkt me wel wat en dat maakt me dan wel weer nieuwsgierig. Wanneer je dingen anders doet dan de mainstream word je al snel weggezet als eigenwijs. Maar heb je niet een beetje eigenwijsheid nodig om je eigen weg te kiezen?

Koppig

Wanneer je eigenwijsheid omslaat in koppigheid dan is het al snel een valkuil. Met koppigheid kom je al snel dwars en halsstarrig over. In een team kan het de boel behoorlijk frustreren en maak je over het algemeen geen vrienden. Al snel word je bestempeld als betweterig of arrogant. Het komt de sfeer en je relaties niet ten goede. Maar moet je dan maar met de wind meewaaien? Dit zou een gemiste kans zijn voor jezelf en ook voor je team. Wat te doen?

Oogkleppen

Wanneer je oogkleppen op hebt mis je waardevolle informatie. Nog erger dan koppigheid of oogkleppen is een plaat voor je kop. Dan ben je dus niet eens in een valkuil gestapt maar dan is het gewoon een slechte eigenschap. Door geen oog te hebben voor je omgeving en te luisteren wat anderen vinden verlies je de aansluiting en ook de ideeën die wel goed zijn. Door star vast te houden aan je eigen idee kan dat idee vervormd raken en een eigen leven gaan lijden. Dus zet de oogkleppen af en ga in gesprek. Deel je mening en luister naar die van een ander. Wanneer je verschillende meningen hebt verzameld kan je makkelijker je eigen plan maken.

Tegen de stroom

Als zalm naar de plek moet om te paaien moeten ze in de rivier tegen de stroom in zwemmen. En niet alleen zwemmen: ze moeten zelfs stroomversnellingen en watervallen overwinnen die in een raftboot stroomafwaarts al een uitdaging zijn. Bij het zien van al dat geploeter vraag je je al snel af waarom? Maar uit evolutionair en biologisch onderzoek blijkt dit toch een succesvolle strategie. Ook voor jou kan het heel lonend zijn om tegen de stroom in te zwemmen. Niet om blind tegen alles in te gaan maar om op weg te gaan naar vruchtbare grond voor jouw ideeën.

Acceptatie

Wanneer je open staat voor anderen, luistert naar goed of goed bedoeld advies zullen andere ook meer openstaan voor jou waardoor je plannen beter en in het juiste licht gezien worden. Er zullen altijd mensen zijn die je ideeën de grond in boren maar wanneer je met deze mensen in gesprek gaat en de vraag stelt; wat maakt het een slecht plan, kom je al snel achter het werkelijke motief. Dan is het aan jou om er mee te doen wat je wilt.

Eigenwijze

Wanneer je dromen hebt die niet algemeen geaccepteerd of gebruikelijk zijn dan is het aan jou om te bepalen hoeveel zekerheid en steun je nodig hebt om je plannen tot uitvoering te brengen. Hoe graag wil je het en ten koste van wat?

Ik durf te zeggen dat wanneer je echt iets graag wilt, vanuit je core, je zal gaan voor wat je wilt en dat geen enkele tegenwerping je zal weerhouden. Je eigenwijsheid zal ‘vastberaden met een doel’ worden. Door eigenwijs te zijn onderscheid je jezelf zolang je open staat voor je omgeving. Het is dan niet meer eigenwijs maar op eigen wijze. Dat maakt wie je bent en dat maakt je sterk.

Wanneer zet jij je oogkleppen af en doe jij het op je eigen wijze?

Many are stubborn in pursuit of the path they have chosen, few in pursuit of the goal

- Friedrich Nietzsche

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.