Digital Nomad, werken in het buitenland

Het klinkt heel avontuurlijk en vrij maar wat is het nu eigenlijk? De vraag “hoe word je een digital nomad” zet mij aan het denken. Het is geen beroep, het is geen speciale opleiding of vak. Het is een manier van werken en leven. Het houdt domweg in dat je je werk kan doen onafhankelijk van de locatie waar je bent. En dat is natuurlijk wel een lekker idee, in het zonnetje op een terrasje in plaats van een muf kantoor. Maar er komt wel wat meer bij kijken.

Digitale wereld

Als we één ding hebben geleerd tijdens de COVID19 pandemie is, dat een heleboel zaken vanachter de computer geregeld kunnen worden.

Zo heeft het werken op afstand een enorme vlucht genomen en daarmee hebben ook het digitale netwerk en applicaties een enorme boost gekregen. Hoewel de term digitale nomad al langer rondwaarde hoor je het nu steeds vaker. Juist omdat we met zijn allen meer online zijn gaan werken.

Rol

Hoewel het erg aantrekkelijk lijkt om vanuit een andere plek te werken, moet het werk het natuurlijk ook toelaten. Het lijkt mij overbodig te zeggen dat een heleboel beroepen het niet toelaten om 100% online te werken.

Er zijn werkgevers die het geen probleem vinden dat hun werknemers -bijna- nooit op kantoor komen. En misschien is het ook geen probleem voor jou om af en toe op kantoor te komen. Het zou dus een mogelijkheid kunnen zijn om met je werkgever te overleggen over op afstand werken. Het kan ook zo zijn dat je op zoek bent naar een andere vorm van vrijheid en dat je als zelfstandige aan de slag wilt. De eerste stap naar digital nomad, is te bepalen wat je leuk vindt om te doen en of dat online in te vullen is.

Contact

Het klinkt zo logisch maar ik ga het toch opschrijven. Het eerste wat je nodig hebt is een goede onlineverbinding. Hoe voor de hand liggend ook, besef dat je niet overal een snelle internetverbinding hebt zoals je gewend bent in Nederland. Er zijn heel wat landen waar een snelle wifi soms moeilijk te vinden is, zelfs in hotels en restaurants. Het bordje Wi-Fi is geen garantie dat je ook kan video bellen of bestanden kan uploaden.

Ook met een simkaartje is het wijs om je eerst even te verdiepen in welke provider en welke vorm. Niet elke provider heeft een goede dekking. Om goed te kunnen werken heb je toch minstens 4G nodig, of heel veel geduld. Ook hebben sommige providers of prepaidkaarten een beperkte hoeveelheid data die je per dag of uur kan gebruiken. Providers kunnen namelijk per abonnementsvorm of prepaid kaart de data beperken of verlenen. Het is super frustrerend wanneer je een overleg of gesprek hebt ingepland en het netwerk het laat afweten.

Tijdens mijn reis in Argentinië heb ik meerdere keren hals over kop een benzinestation moeten zoeken omdat het netwerk niet betrouwbaar was. Ik heb dan ook heel wat uurtjes doorgebracht bij benzinestations. 

Dat brengt mij ook op het volgende. Wij waren aan het rondreizen en waren nooit lang op dezelfde plek en sliepen ook niet in hotels met een snelle netwerkverbinding. Het was soms een hele puzzel om de werkuren en locaties zo te plannen dat de klant geen last had van onze reislust. Dat had soms ook als resultaat dat we op een bepaalde plek korter bleven dan dat we eigenlijk hadden gewild. Wanneer je voor langere tijd op dezelfde plek blijft is het makkelijker te regelen en te plannen wanneer en hoe je werkt. Helemaal als het een eigen woning betreft. Alleen: werk je dan vanuit het buitenland of ben je dan ook al een nomad?

Tijdverschil

Op het moment dat je buiten de tijdzone verblijft waarin je werk is krijg je te maken met het tijdsverschil. Dit kan soms voor enorme verwarringzorgen. Hoe je het inricht moet je helemaal zelf weten. Voor mijzelf vind ik het klantvriendelijker om te kijken naar de lokale tijd van de klant. Wat er soms in kan resulteren dat je op rare tijden moet werken. Mijn ervaring is dat bij het verblijven in verschillende tijdzones mijn (digitale) agenda soms behoorlijk in de war was. Het is dus aan te raden dit goed in de gaten te houden. Zelfs de agenda van Apple is niet waterdicht gebleken.

Werk

Vrijheid blijheid is het niet helemaal. Uiteindelijk blijft het gewoon werk en ga je verplichtingen aan. Wanneer je je afspraken niet nakomt zal dat ten koste gaan van je klanten of het vertrouwen van je werkgever. Blijf je realiseren dat je soms ook moet werken als je liever iets anders had willen doen. Uiteindelijk heet het werk, anders noem je het een hobby of tijdsbesteding.

Het kan dan ook lastig zijn om de motivatie te houden en je niet af te laten leiden door de omgeving. Het is natuurlijk aantrekkelijker om lekker naar het strand te gaan of een tracking te maken. Een prima beslissing maar dan ben je aan het reizen en niet aan het werken.

Relaties

Het is lastig om vriendschappen op te bouwen wanneer je regelmatig op een andere locatie bent. Eenmaal op een nieuwe plek aankomt is het natuurlijk enorm leuk om nieuwe dingen te zien en te ervaren maar je moet ook veel moeite doen om nieuwe contacten en een goede werkplek te vinden.  Familie en vertrouwde vrienden zijn vaak ver weg. Het aangaan van een relatie is vaak lastig, ook al ontmoet je veel nieuwe mensen. De reden dat je voor dit leven kiest is het gevoel van vrijheid, dat je kan gaan en staan waar je wilt. En wanneer je een relatie aangaat moet je daarop inleveren. Veel contacten kunnen online behouden worden maar het is niet hetzelfde om je verhaal te doen bij je familie aan de keukentafel of met een goede vriend op een terrasje.

Kortom

Digital nomad is een mooie term maar is nogal een ruim begrip. Je hebt een bepaalde vrijheid maar je zal uiteindelijk echt iets moeten leveren. Je blijft werknemen of ondernemer. Het kan soms enorm eenzaam zijn.

Dat gezegd hebbende kan het je ook heel veel brengen en mooie avonturen en herinneringen opleveren. Het belangrijkste is dat je het met de juiste intenties doet. Wat voor jou de juiste zijn kunnen we samen ontdekken. Maar weet, ook al reis je alleen je neemt altijd jezelf mee.

Bij een kort verblijf in het buitenland mijdt men zijn landgenoten, bij een langdurig verblijf zoekt men ze op.

- C. J. Wijnaendts Francken

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.