Heremietkreeft als metafoor voor persoonlijke ontwikkeling

Om te beginnen een kleine biologieles. Heremietkreeftjes leven in water maar er zijn soorten die ook uitstapjes naar het land maken. Het kreeftje gebruikt een schelpje of een slakkenhuisje om in te wonen. Ze beschermen daarmee hun kwetsbare achterkant. Op een gegeven moment wordt de schelp te klein en moet de kreeft op zoek naar een nieuwe schelp of slakkenhuis. Wonderlijk genoeg gebruiken ze daar hun ‘sociale netwerk’ voor. Wanneer er een grotere schelp gevonden wordt is het niet zelden dat een ander kreeftje het afgedankte schelpje overneemt. Er ontstaat hierdoor als het ware een woningdoorstroming. Helaas gaat het er niet altijd even vriendelijk aan toe en wordt er bij schelpennood ook wel eens een kreeft uit zijn huisje gejaagd. Het moment dat de heremietkreeft verhuist naar een groter slakkenhuis of schelp is hij op dat moment erg kwetsbaar. Om in een te klein schelpje te blijven zitten lijkt aantrekkelijk maar ook dan valt hij sneller ten prooi dan een kreeft die in een goed passend huis zit. Tot zover de heremietkreeft.

Metafoor

Als je het bovenstaande leest denk je misschien, leuk verhaal, maar dit was toch geen blog over het onderwaterleven. Dat klopt helemaal, al ben ik altijd gefascineerd door het onderwaterleven. Wanneer je mij een beetje kent had je al eerder gemerkt dat ik vaak beeldspraak of metafoor gebruik. Tijdens een gesprek dat ik had kwam bij mij het beeld van een heremietkreeftje op.

Pijn

Dat coaching wel eens onderschat wordt is soms pijnlijk duidelijk in een gesprek. Vaak ontwikkelen mensen bepaalde strategieën om met moeilijke dingen in het leven om te gaan. “Als ik er maar hard genoeg tegen vecht of het juist diep wegstop komt het wel goed”, wordt vaak gedacht. Soms is dat ook zo en slijt het op den duur. Maar sommige dingen kunnen niet slijten omdat je er elke dag mee geconfronteerd wordt. Onzekerheid, angsten, eenzaamheid, verlies en heel veel andere dingen komen elke keer weer boven drijven. Op het moment dat iemand dan tegenover mij zit en ik een beetje doorvraag dan zie ik iets in de houding veranderen. Er is iets geraakt waar een strategie voor is ontwikkeld. Iemand wil graag verandering maar het blootleggen van de echte pijn is erg confronterend. Op zo’n moment kunnen er twee dingen gebeuren: iemand haakt aan het eind van het gesprek af of deze gaat de confrontatie met zichzelf aan. Met de laatste is het mooi om mee samen te werken. Bij het eerste sta ik snel buitenspel en diegene zal dan elke keer tegen dezelfde problemen aan blijven lopen.

Schuilen

Het is moeilijk om zaken die op korte termijn een positief effect lijken te hebben los te laten. Toch kan een kortetermijneffect een negatieve invloed hebben op de lange termijn. Een bekend voorbeeld; alcohol geeft op korte termijn een dempend of ontspannend effect maar op de lange termijn slaap je slechter, en krijg je misschien een kater en op een nog langere termijn wellicht blijvende gezondheidsproblemen. Zo werk het ook met strategieën. Op korte termijn is het prettig maar op de langere termijn geeft het problemen. Mensen die schrikken van het idee dat ‘ze aan zichzelf’ moeten werken, zouden erg geholpen zijn door de pijn of het probleem recht in de ogen te kijken.

Maar schuilen lijkt voor hen, net als bij het heremietkreeftje, de beste oplossing.

Groei

Om dan toch maar even bij het heremietkreeftje te blijven. Wanneer je beslist dat het genoeg is en je op zoek wilt naar een groter huisje, dan moet je je ook blootgeven en je kwetsbaarheid laten zien, in ieder geval naar jezelf. Er komt een moment dat je met je billen bloot gaat. Hoe moeilijk het ook zal zijn, ik weet zeker dat het mooie dingen oplevert.

Het lastige is dat het op korte termijn niets of niet veel oplevert. Om de volgende stap te kunnen maken zal je het schuilen moeten loslaten. Daarmee wil ik niet zeggen dat bepaalde dingen niet vervelend blijven en het leven een eitje wordt. Helaas is het leven niet alleen maar een feest. Maar door te groeien en je waarden na te leven zal je ook meer in staat zijn om wat vrijer in het leven te staan en wat makkelijker met tegenslagen om te gaan.

Bij mijn eerste kennismaking zeg ik ook altijd dat het niet altijd makkelijk is en ik niet de makkelijkste vragen stel. Dat doe ik uit compassie. Ik weet wat het je kan opleveren al kan je dat zelf niet altijd zien. Vertrouwen en veiligheid is in gespreken belangrijk. Wanneer je voelt dat je je verschuilt in en na een gesprek, vraag jezelf dan af waarom je dat doet. Wanneer je je niet veilig voelt ga dan opzoek naar een plek waar je je wel veilig voelt. Het belangrijkste is dat uit je huisje kruipt en op zoek gaat naar een grotere schelp.

Een dapper man is niet hij die geen angst voelt, maar hij die zijn angst weet te overwinnen

- Nelson Mandela

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.