Ik wil, ik wil wat jij niet wilt

Het leven gaat gewoon door. Voor je er erg in hebt ben je zo maar weer een week verder. Je staat niet dagelijks stil bij wat je wilt en draait al snel mee op een sociaal geaccepteerde stroom. We worden opgevoed met normen en waarden, we passen ons aan onze omgeving aan en baseren onze keuzes vaak op wat ons lijkt te passen in het plaatje. Kinderen vinden het niet prettig om ‘anders’ te zijn. Naarmate we ouder worden vinden het vaak nog altijd fijn wanneer we de goedkeuring van de omgeving krijgen maar doen steeds vaker wat wijzelf belangrijk vinden. Ik ben altijd al eigenwijs geweest en toch is het prettig wanneer je erkend en herkend wordt. Al laat ik mij er niet meer door leiden. Er zullen altijd mensen zijn die je keuzes raar vinden, dus dan is het net zo fijn wanneer je dan doet wat jij wilt.

Nurture/ Nature

Nurture, onze opvoeding, opleiding en wat we meemaken maken tot wie zij zijn. Omgevingsfactoren zijn belangrijk voor onze ontwikkeling en dragen vaak bij aan de keuzes die we maken.

Nature is wat we genetisch meekrijgen en dat tekent ons karakter en aard. Nature en Nurture maken tot wie wij zijn. Het is nauw met elkaar verbonden. Is iemand verlegen van aard of onzeker door een bepaalde ervaring. Achterover hangen en zeggen dat het bij de aard van het beestje past, dat je daarom niet kan veranderen is wel erg kort door de bocht.

Willen

Het lijkt zo makkelijk om te bepalen wat je wilt. Maar is dat wel zo? Hoe weet je dat wat jij wilt is omdat je het wilt vanuit jezelf of omdat je denkt dat dat hetgeen is wat je omgeving wilt? Een bekend voorbeeld is dat je er na het beëindigen van een relatie achter komt dat jij eigenlijk die ene hobby die jullie altijd samendeden helemaal niet zo leuk vond. Onze opvoeding en wat we meegemaakt hebben kleuren heel erg wat we willen. Het is zo met de paplepel ingegoten dat je er vaak niet eens stil bij staat waar het vandaan komt. Alsof je eigenlijk geen keuze hebt.

Vroeger was het moeilijk om te doen wat je echt wilde. Geloof en maatschappelijke druk maakten dat er een stuk minder was te kiezen in wat je wilde. Huisje, boompje beestje was de norm. Koos je voor iets anders was je al snel een buitenbeentje. De maatschappelijke druk was hoog. Nu is de druk nog steeds erg hoog maar alleen helemaal naar de andere kant van het spectrum. Door socials moeten we nu van alles willen en met name een opgelegde vrijheid kiezen. Met de nadruk op gelukkig en uniek zijn. Wat het tegenovergestelde vaak bewerkstelligt.

Veilig

Doen op basis van wat je denkt wat je omgeving van je verwacht of omdat het gewoon zo hoort is wel zo prettig. Toch? Het is een veilige keuze. Je hoeft niet zelf een beslissing te nemen. Je hebt automatisch goedkeuring van je omgeving, denk je, en je hoeft er niet over na te denken. Wel zo makkelijk, zo hangen in je comfortzone. Je hoeft je niet te verantwoorden naar jezelf of een ander, wanneer het niet goed uitpakt is het in ieder geval niet jouw schuld. Geen schuld en geen eigenaarschap. Je kan je zelfs in de slachtofferrol wentelen, want tja, je had geen keuze.

Prima wanneer je daarvoor kiest, alleen klaag niet wanneer het niet uitpakt zoals je wilt. Zoals in mijn andere blog schreef er is altijd ruimte voor een keuze.

Vrij

De grote vraag is hoe je erachter komt wat jij nu echt wilt. Dus wat voor jou echt belangrijk is. Om vrij te kunnen dromen en denken is het belangrijk om afstand te kunnen nemen van alles wat “moet”. Niet alleen van je omgeving maar zeker ook van je van jezelf.

De vraag: “Wat zou ik doen met een miljoen?”, kan de eerste stap zijn om vrijer te kunnen denken. Geld is vaak de basis van keuzes.

Een andere vraag is: Wat zou ik doen wanneer ik geen verplichtingen heb of rekening met een ander hoef te houden?”.

Behalve geld is wat de ander ervan zal denken een basis van onze keuze. Familie en vrienden zijn een reden om niet voor onszelf te kiezen en andere belangen voor op te stellen.

Lastig

Dus ja, het is lastig. Vooral in het begin is het moeilijk. Je gaat jezelf en anderen teleurstellen. Jouw omgeving kan geschokt reageren. Wanneer je gaat doen wat je echt zou willen niet meer past in het beeld van hoe mensen jou zien. Of ze vinden het lastig dat je niet meer echt past in hun beeld en verwachting. Ik kan daar soms dwars in zijn, en bewust het tegenovergestelde doen wat de ander wil. Met name om wat meer afstand te creëren om de ruimte te voelen dat ik mijn eigen keuze kan maken.

Je zal soms tegen de stroom en meningen in moeten gaan zwemmen.

Waarom zou jij jezelf teleurstellen? Het gaat misschien niet zo makkelijk dan je had gehoopt. Het kan ook zijn dat het je niet brengt wat je ervan verwacht had.

Op het moment dat dan het niet lukt of niet brengt wat je zocht zal de teleurstelling groot zijn. Maar je bent verantwoordelijk voor wat je gedaan of niet gedaan hebt Je kan alleen maar boos op jezelf zijn. Deze inzichten zullen je echter ook weer mogelijkheden geven. Je weet nu wat niet werkt en wanneer je teleurstelling groot is dan wilde je het waarschijnlijk ook graag. Je kan dan verder om met de nieuwe kennis een andere manier te zoeken die voor jou werkt en je naar je doel brengt.

Motto

Dus wees niet te bang om te doen wat voor jou echt belangrijk is. Door schade en schande word je sterker.

De moderne mens leeft met de illusie dat hij weet wat hij wil, terwijl hij eigenlijk wil wat hij wordt verondersteld te willen

- Erich Fromm

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.