Emigreren kun je leren

De wens om naar het buitenland te vertrekken? Een ander leven, een andere omgeving, gevoel van vrijheid of “klaar met Nederland”? Zoveel mensen zoveel redenen. Afhankelijk van hoe sterk de wens is om te vertrekken gaat een deel daadwerkelijk. Het andere deel blijft hangen in het wel willen maar niet doen.

Daar zijn soms valide redenen voor en meestal is de wil gewoon niet groot genoeg. Op het moment dat het vuur echt aangaat dan lossen de obstakels vanzelf op.

Voor diegenen die het overzicht kwijt zijn en denken “hoe dan??” is hier een kleine lijst met aandachtspuntjes of dat wat het wat makkelijker maakt om te aarden. En zoals gezegd wanneer je de keus met volle overgave hebt gemaakt dan heb je dit lijstje helemaal niet nodig.

Reden

Wat maakt het dat je wil emigreren? Het is goed om daar van een afstand even naar te kijken. Om te beseffen hoe geweldig het misschien ook lijkt, het is nooit de oplossing is voor iets. Wanneer je ongelukkig bent, zal jij jouw ongelukkig zijn gewoon met je meedragen.

Het is goed om stil te staan bij wat voor jou vrijheid betekent, en waarom je dat in Nederland niet ervaart. Soms kost het even moeite om bij het gevoel te bedenken wat de driver achter dit gevoel is. Het is niet de bedoeling dat je het over-analyseert maar een beter inzicht krijgt om een hoop teleurstelling te voorkomen.

Voorwaarden

Elk land heeft zijn eigen regels en wetten. Ook wat betreft het emigratiebeleid. Het is goed om je daar vooraf serieus in te verdiepen. Wat heb je nodig om je ergens te vestigen en eventueel te gaan werken? Hoe is bijvoorbeeld de sociale ondersteuning en de gezondheidszorg? Hoe duur of goedkoop is het land en hoe staat het met de werkgelegenheid?
Wanneer je wilt gaan studeren of werken in het buitenland is vaak een specifiek visum nodig. Natuurlijk zal jij jouw voorwaarden hebben waarom je wilt verhuizen zoals bijvoorbeeld de leefruimte, het klimaat of de cultuur. Het is echter lastig om een kijkje achter de schermen te krijgen van hoe een land “echt” functioneert en met name voor buitenlanders. Je ziet tijdens de vakantie vaak alleen de mooie kanten van een land of gebied. Het is goed om te beseffen dat jij de buitenlander en de gelukszoeker wordt.

 

Geld

Om in bepaalde landen je te mogen vestigen heb je kapitaal nodig en dat is niet overbodig. Je kan je voorstellen dat landen (overheden) niet zitten te wachten op mensen die door de staat onderhouden moeten worden. Omdat je uit Nederland komt zal je in jouw eigen kosten moeten kunnen voorzien. Een goede bankrekening is in sommige gevallen verplicht in andere gevallen gewoon erg prettig.

 

Papierwerk

Het is saai om te doen maar wel erg nuttig. Verdiep je serieus in  alles wat er geregeld moet worden. En dan bedoel ik visa, verzekeringen en verdere verplichtingen. Dat is niet het leukste en het kan erg veel tijd in beslag nemen. Bijvoorbeeld wanneer jij jouw huisdier mee wilt nemen brengt dat veel papierwerk en voorbereiding met zich mee. Hou er rekening mee dat het voor sommige landen een half jaar kan duren voor jouw huisdier aan de eisen voldoet om in het land toegelaten te worden. Helaas ben ik meer dan eens tegengekomen dat huisdieren achter gelaten moesten worden en nagestuurd moesten worden of onnodig lang (en duur) in quarantaine moeten. Het is ook goed om te checken wat je achter laat. Lopen er geen zaken onnodig door en wat houdt het eigenlijk voor jou in wanneer jij je laat uitschrijven uit Nederland?

 

Wonen

Waar ga je heen? Heb je al huisvesting of trek je ergens tijdelijk in? Natuurlijk is het makkelijker wanneer je een plek hebt om ergens naar toe te gaan. Wanneer je het nog niet helemaal helder hebt waar je wilt verblijven, zoals wat nou een leuke wijk is, dan is Airb&b natuurlijk ideaal. Toch moet je in sommige gevallen een vast woonadres achterlaten. En wat doe je met jouw spullen? Laat je alles achter of laat je een deel verschepen? Dat laatste is fijn natuurlijk, vooral wanneer er zaken bijzitten die lastig zijn om aan te komen of voor jou belangrijk zijn. Verschepen brengt een hoop geregel met zich mee. Weet dat wanneer jouw container per schip vervoerd moet worden dit wel enige tijd in beslag neemt en kosten met zich meebrengt.

 

Lokaal

Om lokaal sneller jouw weg te vinden helpt het om je van tevoren in de cultuur te verdiepen. Elk land, of bevolkingsgroep, heeft zijn eigen tradities en gewoontes. Sommige zijn gewoon “good to know” maar zo zijn er ook die tot grote verwarring kan leiden. Wij zijn in Nederland niet erg hiërarchisch opgevoed. We zeggen wat we vinden en nemen daarbij geen blad voor ons mond. Dit kan in het buitenland snel als respectloos en asociaal geïnterpreteerd worden: Jij bent je dan van geen kwaad bewust maar de omgeving is zwaar beledigd. De taal leren is geen must natuurlijk maar helpt je enorm om de basis zaken gedaan te krijgen. Je krijgt sneller contact met lokale mensen. Dit kan deuren openen en geeft je mooie inzichten in jouw omgeving.

In veel landen vormen buitenlanders (vaak Europeanen) verschillende groepen. Dat kan op initiatief van de ambassade zijn gedaan, maar er zijn ook vaak initiatieven van de mensen zelf. Zo zijn er community’ s op social-media, expat groepen zoals internations en openbare ‘workspaces’ waar je kan werken en andere buitenlanders kan ontmoeten. Zij hebben vaak hetzelfde meegemaakt en zijn vaak tegen dezelfde hobbels tegengekomen. Er is daar veel praktische informatie te vinden.

 

 

Hoe complex het ook lijkt, wanneer jij jouw keuze vanuit jouw eigen motivatie hebt gemaakt zal je zien dat het allemaal te overzien is en dat het geen probleem hoeft te zijn.

Het bovenstaande zijn allemaal vinkjes die je moet hebben en deze zijn duidelijk.

Het enige waar je geen controle over hebt is hoe jij er zelf in zit. Je kan positief het proces in gaan en jouw vinkjes halen. Maar het gevoel van gemis van vrienden en familie en het je ontheemd voelen wanneer jij de draai hebt gevonden kan je op elk moment overvallen. Dat hoeft niet erg te zijn, wanneer jij jezelf maar de ruimte geeft om het verdriet of gemis te voelen. Dan kan het naast alle mooie dingen die op jouw pad komen bestaan. Door het onder ogen te zien en toe te laten zal het minder overweldigend zijn en het mooie avontuur niet in de weg staan.

 

Geen beter geneesmiddel voor een melancholisch man dan verandering van lucht en variëteit van plaatsen, in het buitenland reizen en andere leefwijzen zien

- Robert Burton

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.