Een drug dat heet vermijden

Wij worden in ons leven vaak geconfronteerd met een mengeling van emoties. We voelen vreugde en blijdschap, maar we worden tegelijk geconfronteerd met negatieve gevoelens van angst, verdriet en frustratie. De eerste reactie op vervelende gevoelens of situaties is om ze uit de weg te gaan, te onderdrukken of ze te negeren. We willen ons niet laten meeslepen door deze negatieve kant van het avontuur. Toch staat het vermijden je in de weg om jouw leven voluit te leven vanuit jouw diepe gevoelens.

Val

Het is aantrekkelijk om vervelende gevoelens te vermijden. Bovendien levert het direct iets op. Je voelt je niet meer ongemakkelijk of angstig. Daardoor wordt het in de toekomst nog makkelijker om het gevoel nog meer te ontwijken.

Je gaat op de vlucht voor vervelende of angstige gevoelens. Het niet voelen en de directe beloning is vergelijkbaar met het gebruik van verdovende middelen. Maar uiteindelijk belemmeren ze je in jouw leven.

Slecht

Natuurlijk is het niet altijd slecht om vervelende gevoelens uit de weg te gaan. Zo heb ik een enorme hekel aan drukke winkels. Ik vermijd deze het liefst door bijvoorbeeld vroeg boodschappen te doen. Tot zover geen probleem. Het wordt pas een probleem wanneer ik toch iets nodig heb op een druk moment. Door dat te vermijden kan ik niet halen wat ik nodig heb. Dus dan moet ik toch gaan en het vervelende (stress) gevoel onder ogen zien.

Vermijden is daarom in de basis niet fout, behalve wanneer je op het punt komt dat het jouw leefplezier of diepere wensen in de weg gaat staan. Je raakt in een spiraal van vermijding waardoor je niet voluit kan genieten.

Mooi

Vervelende gevoelens en gebeurtenissen horen bij het leven. Uiteindelijk komt niemand ongeschonden uit de strijd. Iedereen heeft te maken met verlies, pijn en angsten. Hoewel de sociale media ons soms anders doet geloven kan het leven gewoon niet altijd feest zijn. En dat is maar goed ook.

Juist wanneer je deze angsten en verlies ervaart betekent dit dat je een waardevolle plek raakt. Deze vervelende gevoelens wijzen je er op wat voor jou belangrijk is en duwen je naar de grenzen van jouw comfortzone. En zoals ik al vaker heb geschreven: “wanneer je buiten jouw comfortzone treedt, kom je in de zone van groei en ontwikkeling”.

Bereidheid

Wanneer ik vraag of je bereid bent om vervelende gevoelens te omarmen betekent dit niet dat je de negatieve gevoelens moet goedkeuren of leuk moet gaan vinden. Wat ik bedoel is dat wanneer je vervelende gevoelens ervaart je daar verder geen waarde aan hecht. Dat je accepteert dat je ze voelt. En zelfs omarmt in plaats van verstrikt te raken in een spiraal van vermijding. Stel je voor dat je een nieuwe uitdaging wilt aangaan, maar je voelt angst. In plaats van de angst te vermijden, kun je onderzoeken wat deze angst je vertelt over de waarde van groei en persoonlijke ontwikkeling.

Avontuur

Op jouw weg naar avontuur en jouw diepe verlangens zal je altijd te maken hebben met angstige gevoelens en moeilijke gedachten. Door met compassie en mildheid te kijken naar onze gedachten kan jij je inblijven inzetten voor jouw doelen en waarden. Op die manier heb je de vrijheid om ondanks deze gevoelens het avontuur aan te gaan en te doen wat je het liefste doet. Wanneer je het gevoel van vermijding voelt op komen, sta dan even stil en neem het waar: ga met dat gevoel op pad en ervaar dat het naast elkaar kan bestaan.

Laat je niet verleiden om te vluchten voor of het vermijden van de vervelende gevoelens die je op je avontuur tegenkomt. Ontdek dat je juist door ze te omarmen en bewust te zijn van hun aanwezigheid, je in staat bent om met moed en vastberadenheid verder te gaan. Laat jouw emoties je gids zijn op jouw avontuur en laat ze je leiden naar een leven dat in lijn is met jouw diepste waarden. Durf te accepteren en te omarmen, en ontdek de ware kracht van taal en zelfbewustzijn op jouw reis.

Het gaat er niet om wat je voelt; het gaat erom wat je doet met wat je voelt.

- Steven C. Hayes

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.