Waarom kiezen zo moeilijk is

Wanneer ik naar een restaurant ga en ik in de menukaart kijk dan voel ik het al. Keuzestress. Hoe meer keuze hoe lastiger het wordt. Ik lust namelijk (bijna) alles. Het liefst heb ik een dikke stift om alles af te strepen wat ik niet wil om uiteindelijk over te houden wat dan de beste optie lijkt. En 9 van de 10 keer geef ik uiteindelijk toch een andere bestelling door dan ik in mijn hoofd had. Dus vaak kies ik “de keuze van de chef”. Die zal vast wel weten wat lekker is toch?

Keuzestress begrijpen

Elke dag maken we ongeveer 35.000 keuzes. Dus om te zeggen “ik kan nooit kiezen” gaat een beetje ver. In het dagelijkse leven worden we soms overweldigd door de keuzes die we kunnen maken. In deze blog gaan we verder in op welke keuzes er nu zo lastig zijn en wat maakt dat jij, en ik, soms zo moeilijk kunnen kiezen. Natuurlijk maak je die 35.000 keuzes niet heel bewust. Gelukkig maar anders kom er helemaal niets van wat je graag wilt van de grond.

 

Dillema’s

Op het moment dat je begint te twijfelen begint je gemoed te wankelen. Het maakt je onzeker, ga je er allerlei scenario’s omheen verzinnen die al dan niet waar zijn en je verzand in details. Zo kan dan de keuze of je een blauw of groen shirt aantrekt een heel dilemma worden. Door stress maak je vaak niet de beste keuze dus is het zaak om afstand te nemen en je niet van de wijs laten brengen. Neem een stap terug en bekijk het vraagstuk van een afstand. Roep dat hysterische stemmetje even tot de orde en kijk wat de keuze voor een oplossing nodig heeft. Een verstandelijke of vanuit je gevoel?

 

Externe meningen

Net als dat stress een slechte raadgever is zijn anderen dat ook niet. Wanneer je wat onzeker bent dan hangt de keuze veel te veel af van het oordeel van de ander. Door jezelf te vergelijken met een ander en je af te vragen wat de ander verwacht en je op basis daarvan een keuze maakt doe jij jezelf te kort en de ander ook. Je probeert je te voegen naar een andere op de verkeerde basis. Je weet niet wat de ander wil en verwacht. Je kies op basis van aannames. Je raakt daardoor steeds meer verwijderd van jouw eigen waarde en wensen. Natuurlijk is het goed om informatie in te winnen wanneer je een wasmachine wilt kopen. Maar bij wat voor mij een goede keuze is voldoet die wasmachine misschien helemaal niet aan jouw verwachting. Dus ja verzamel informatie, maar laat daar je keuze niet van afhangen.

 

Overvloed aan keuzes

Tegenwoordig kan er gewoon veel te veel. Wanneer je de supermarkt inloopt of wanneer je een opleiding wilt gaan doen of een vakantiebestemming gaat kiezen. En wanneer je de bestemming hebt gekozen dan zijn er nog 30 verschillende manieren om daar te verblijven en wat je er kan doen.

 

Loslaten van perfectie

Wat als je kiest en er later spijt van krijgt. Die gedachten kan ook verlammend werken en weerhouden om te kiezen. Wanneer je denkt dat je spijt gaat krijgen is de kans groot dat je het ook daadwerkelijk ook krijgt. Juist omdat je ‘dan maar wat’ kiest en af blijft vragen of dat dan wel de goede was. Onzekerheid maakt het lastig en perfectionisme maakt het kiezen er ook niet makkelijker op. Zeker wanneer je bedenkt dat de keuze die je maakt ook iets zegt over jou.

 

Keuzemoeiheid

Voor de eeuwige twijfelaars onder ons kan het een behoorlijke impact hebben. Je kan er angstig van worden. Ontevredenheid en uitstel gedrag liggen op de loer. En voor de echte fanatieke besluiteloosheid kan het leiden tot oververmoeidheid en het gevoel van burn-out. Al deze dingen zorgen dat je steeds slechtere keuzes maakt en krijg je uiteindelijk je gelijk. Je maakt de verkeerde of niet handige keuzes.

 

Tips

Zoals bij veel uitdagingen is herkenning de eerste stap naar vooruitgang. Wanneer je merkt dat je keuzes gaat over-analyseren en je blijft twijfelen sta daar even bij stil. Wat maakt dat deze keuze zo lastig is?

Bij sommige keuzes kan het helpen om informatie of hulp te vragen. Niet per se voor de beslissing maar wel voor de beeldvorming.

Het beperken van de keuze. Wanneer er geen “keuze van de chef” is dan kies ik vis, vlees of vega nog voor ik de kaart ga bekijken. Dat is geen vaste keuze want als er iets staat wat mij superlekker lijkt dan doe ik dat natuurlijk.

Maak de keuze op basis van jouw persoonlijke doelen, waarden of verlangens. Wanneer je dat doet kan je ook meer vrede hebben wanneer het niet goed uitpakt. Je blijft bij jezelf en wat voor jou belangrijk is.

En als laatste maar zeker niet minder belangrijk, perfectie is niet altijd mogelijk. Soms is er geen beste keuze. Soms blijft achteraf een andere optie beter te zijn geweest. Leermoment voor de volgende keer beter. Over het algemeen zijn het geen levensbedreigende keuzes. Of je besluit bij grote droogte een kampvuur te maken of bij een hartstilstand niet te reanimeren, over het algemeen komt het ook met een “verkeerde” keuze ook wel goed.

 

Velen van ons vinden het lastig om keuzes te maken. Toch gaat de een er handiger mee om dat de andere. Er zijn zelfs mensen die het echt niet interesseert. Zelf heb ik de meeste moeite met keuzes waar ik de uitkomst niet van kan overzien of waar ik te weinig van af weet. Toch maak ik ze en accepteer ik ze en baal als ik iets voorgeschoteld krijg wat toch niet is wat ik had gehoopt. Volgende keer beter. Door bewust te zijn van je getwijfel, en je afstand neemt van de keuze en de keuzes niet uit de weg gaat zal je steeds makkelijker in staat zijn om een keuze te maken en te accepteren wanneer het niet uitpakt zoals je gehoopt had.

 

Welke keuze vond jij lastig om te maken.

Als ik moet kiezen tussen twee kwaden, kies ik altijd wat ik nooit eerder probeerde

- Mae West

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.