Je persoonlijkheid is als wijn

In Argentinië brachten we een bezoek aan een wijnhuis. Dat doen we vaker, maar Salentein heeft voor ons een speciale plek. Hoewel we vaker bij dit wijnhuis zijn geweest kregen we dit keer een rondleiding. We bezoeken vaker wijnhuizen en ook in mijn opleiding heb ik het nodige over wijn geleerd zoals hoe het gemaakt wordt. Dus daarvoor hoefde het niet. Maar ik vind het altijd leuk om een kijkje in de keuken te nemen. En dit keer, behalve dat ik erg onder de indruk was van de kelder waar ook klassieke concerten worden gehouden, is er ook iets anders bijgebleven. En zoals dat vaker gaat bij mij, gaan mijn gedachten ermee aan de haal en ga ik verbindingen leggen.

Terroir

Bij wijn is niet alleen de druif bepalend voor de smaak. Er komt heel wat bij kijken. Zo is de terroir van enorm belang. In de grond zitten o.a. kiezels, zand of grind. Elke grondsoort heeft elk zijn specifieke eigenschappen. Niet alleen waar de grond uit bestaat maar ook op wat voor helling die ligt. In Chili en Argentinië speelt hoogte een ook een groot belang. Door de ligging van de wijngaard en de grondsamenstelling kan het verschil in smaak letterlijk per meter verschillen Ook het land waar een specifieke druif groeit is van belang. Een Chardonnay uit Frankrijk smaakt heel anders dan uit Argentinië of Australië. En dan is er nog die wijnboer… Elke wijnboer heeft, ondanks dezelfde druif, zijn eigen smaak. En als laatste is er het weer. Veel of weinig regen en zon, maakt dat dezelfde druif op dezelfde grond een jaar later anders smaakt. Ondanks dat het proces van wijn maken vrij standaard is, heeft elke wijn zijn eigen stijl en smaak. Dit fascineert mij enorm.

Referentiekader

Bij ons mensen is het eigenlijk precies hetzelfde. Er zijn zoveel facetten die maken tot wat wij zijn. De genen van je ouders en grootouders spelen een rol. De manier waarop je bent opgegroeid en opgevoed. Waar je wieg heeft gestaan, welke cultuur en welk geloof je mee hebt gekregen. Je omgeving speelt een enorme rol en hoe jij je plek inneemt. En zoals een wijn van een gaarde 50 meter verder andere wijn oplevert kan het zijn dat jij en je broer of zus totaal verschillen. Ondanks dezelfde ouders en opvoeding. De manier hoe jij je ontwikkelt en wat je in je leven meemaakt heeft een direct effect op hoe je nu in het leven staat.

Invloed

Het gekke is dat wanneer je als kind of jongvolwassene slechte dingen hebt meegemaakt dit niet direct een negatief effect hoeft te hebben op hoe jij je later ontwikkelt. Zo is het ook geen garantie voor een gelukkig leven wanneer je uit een goed nest komt. Natuurlijk is het wel belangrijk dat een mens voor zijn ontwikkeling bepaalde fases in het leven doorloopt maar dat gaat te diep voor een blog. 

Nurture nature

Net als bij de druif is nature, je aard, vastgelegd en nurture ,wat er verder allemaal op je pad komt,  bepalend. Het is lekker makkelijk om te zeggen; ja zo ben ik nu eenmaal. Waarna je achterover kan leunen. Een groot deel van wie je nu bent is inderdaad wat het is.

Een deel begint met het accepteren dat de omstandigheden niet ideaal waren. Een ander deel met; Wat heb ik nodig om het beste naar voren te halen? En uiteindelijk: Wat is mijn doel? Vervolgens vormen de keuzes die jijzelf in het leven maakt je ook. Champagne moet voldoen aan allerlei eisen maar dat betekent niet dat dit de enige mousserende wijn is.

We zijn dus allemaal hetzelfde. Een mens of wijn. Maar toch zijn er heel veel factoren die bepalend zijn hoe we uiteindelijk in het leven staan.

Plaats ook jezelf, en andere, niet in een kader. De keuzes die je nu maakt kunnen ook weer bepalen wie je bent. Wijn die wat langer op eiken ligt smaakt ook weer anders. Stop niet met ontwikkelen en groei naar wie je niet had gedacht dat je kon zijn.

Je kunt de wijn niet herkennen aan het vat

- George Herbert

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.