Terug naar huis

Een droom van veel studenten is een tussenjaar of studeren in het buitenland. Nieuwe mensen ontmoeten, vrijheid en andere culturen. Het lijkt een grote stap met veel mitsen en maren. Maar deze hoeven niet een belemmering te zijn voor een avontuur. Weloverwogen wordt deze spannende stap gemaakt. Wat vaak vergeten of onderschat wordt, is het weer terug komen in het “normale” leven.

Volwassen

Wanneer je voor je studie of tussenjaar naar het buitenland vertrekt kom je voor heel wat uitdagingen te staan. Alle leuke avonturen die je staan te wachten hoef ik niet te beschrijven, die mag je helemaal zelf ontdekken. Ik ga ook geen belerend stuk schrijven om verantwoordelijk en verstandig te reizen. Niet zulke handige beslissingen of keuzes maken je wijzer. Over veiligheid zal ik het ook niet hebben, ja het kan misgaan, maar de kans dat het goed gaat is groter. Pech kan je overal hebben.

Maar deze blog schrijf ik niet zonder doel. Wanneer je gaat reizen sta je voor grote veranderingen, zeker als jongvolwassene. De veiligheid van thuis, je ouders of je vrienden zijn dan niet meer in de buurt. Bij het afscheid is iedereen verdrietig en misschien benijden ze je wel een beetje. Eenmaal uit het vliegtuig of de trein stap je in een nieuwe wereld. Namelijk die van zelfstandigheid. Natuurlijk is het thuisfront één belletje weg maar toch je moet nu je eigen keuzes maken en je verantwoordelijkheden nemen. In zeer korte tijd maak je een enorme groei door.

Thuiskomen

Wanneer je weer, na vele avonturen, thuiskomt is jouw wereldbeeld behoorlijk veranderd. Het is naïef gedacht dat alles weer is zoals je bent weggegaan. Je hebt dingen meegemaakt die thuis moeilijk in te denken zijn of niet vallen uit te leggen. Thuis gaan veranderingen anders dan die van jou. Misschien zijn je vrienden inmiddels bezig met een gezin, huis of een andere baan. Terwijl jij nog hangt in de vrijheid.

Bij thuiskomst is er veel belangstelling voor je verhalen maar na een poosje gaat iedereen weer door waar men mee bezig was.

Op dat moment is het belangrijk dat jij ook weer je draai kan vinden. En niet een langspeelplaat wordt die hetzelfde riedeltje afdraait. Die kennen ze inmiddels wel.

Wat

Om weer verder te kunnen na je buitenlandse avontuur is het goed om te kijken wat je wilt. Wat heb je geleerd en wat is voor jou belangrijk.

Wat was de reden voor jou om naar het buitenland te gaan? En wat is daarvan terecht gekomen?

Alles wat je hebt meegemaakt en geleerd kan je voor of tegen je laten werken. Wanneer je het tegen je laat werken zal het een onrustig gevoel geven. Een gevoel van buitengesloten worden en onbegrepen voelen. Het enige wat je dan wilt is zo snel mogelijk weer weg.

Wanneer je het voor je laat werken kan je het op vele manieren inzetten. Je ontwikkeling die je hebt doorgemaakt geeft je vaak een open blik naar je omgeving en sta je voor meer mogelijkheden open.

Ouders

Wat betreft ouders. Tja die zien hun kroost naar het buitenland gaan en zijn ineens het nauwe contact, of gevoel van controle, kwijt. Dat kleine hummeltje dat pasgeleden nog leerde lopen loopt nu de vrijheid tegemoet.

Wanneer kinderen volwassen worden in een voor hen veilige omgeving is de ouder veel meer betrokken en gaat alles meer geleidelijk. En soms wat meer gecontroleerd. Waarschijnlijk ben je als ouder meer betrokken bij de stappen en keuzes die er gemaakt worden. En is het makkelijker die te volgen.

Dat is heel wat anders wanneer je kind naar het buitenland vertrekt. Opeens ben je niet meer het allereerste aanspreekpunt aan de keukentafel. Door de afstand, het tijdsverschil of de slechte verbinding is er vaak al een oplossing gevonden voor het probleem dat het kind heeft, zonder dat eerst met zijn ouders te hebben besproken. Dat is soms voor beide partijen niet makkelijk maar dat is toch hoe het in de praktijk gaat.

Natuurlijk ga ik er vanuit dat de relatie ouder-kind goed is. Is dat niet zo dan zal ik er een anders stukje over moeten schrijven.

Wanneer je kind naar het buitenland vertrekt gaat het los laten niet in fases maar ineens.

Normaal

Zoals gezegd en ook in andere stukjes geschreven kan het lastig zijn om weer je draai in Nederland te vinden.

Voor ouders is het ook wennen aan de groei die hun kind heeft doorgemaakt. Zij hebben de stappen, de keuzes en avonturen gemist, of in ieder geval de context. Dit kan tot groot onbegrip leiden voor beide partijen. Acceptatie en communicatie zijn key. De ouder zal moeten accepteren dat zijn kind niet meer diegene is de hij/zij was bij vertrek. Dat keuzes, dromen en idealen misschien compleet anders kunnen zijn. En de voorgenomen plannen voor vertrek misschien totaal niet meer matchen met hoe ze nu in het leven staan. 

Maar ook wanneer je terugkomt in het oude nest, wees je ervan bewust dat je omgeving niet die stappen door heeft gemaakt die jij hebt gedaan. Ze missen dus de context van jouw verhalen en keuzes.

Kortom miscommunicatie en onbegrip liggen op de loer. Maak de dingen bespreekbaar en wees voorzichtig met aannames.

Ouders kunnen alleen goed advies geven en hen op het rechte pad zetten, maar de vorming van iemands karakter ligt in zijn eigen handen.

- Anne Frank

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.