Vakantiebestemming voor vrienden

Op het moment dat je naar het buitenland vertrekt krijg je vele reacties. Soms is dat met wat afkeer of afgunst. Of: “Dat zou ik nooit willen, kunnen of dat is helemaal niets voor mij”. Gelukkig ga jij en hoeven zij niet.Wanneer jij je keuze weloverwogen hebt gemaakt zullen deze opmerkingen je waarschijnlijk niets doen. Daarentegen wordt er ook vaak gezegd of beloofd dat ze snel langs zullen komen omdat het zo geweldig is dat je er zit. Ten eerste is het een compliment dat je doet wat je gaat doen en het is ook een leuk vooruitzicht dat er bezoek komt. Het is een stukje van “oude” leven met wie je kan delen hoe je leven er nu uitziet. Misschien wel een soort link met Nederland en herinneringen. Dat is een fijn vooruitzicht op gezelligheid, oude koeien, bekende gezichten en het delen van je nieuwe leven.

Snel gezegd.

Soms zeggen we dingen die we niet menen.  De bekendste is natuurlijk; “hoe gaat het” en het sociaal wenselijke antwoord is dan “goed” of tegenwoordig vaak: “druk”. In de Engelse taal is dit een standaard begroeting en heeft niets om het lijf. In Nederland is het soms gemeend maar meestal ook een beleefdheidsvorm. Velen die de “hoegaathet” vraag stellen zitten helemaal niet te wachten op een relaas en al helemaal niet als het wat minder gaat. Dan beland je van beleefdheid in een diepgaand gesprek waarna je je ook nog eens rot voelt. Zo is het ook met “ik kom snel langs” op de een of andere manier voelen mensen zich snel verplicht om die belofte te doen.

(on)Zin

In veel gevallen is de belofte gemeend en is diegene echt van plan om te komen. Maar zoals dat met veel dingen gaat komt van alles tussen en zijn er 1001 dingen die voorrang krijgen. Ze zouden het wel willen maar het heeft geen prioriteit. Het leven gaat door en de tijd verstrijkt snel. Jij, die ver weg is, zakt ook steeds verder weg in de gedachten van de “achterblijver”. Vaak worden vakanties en reizen voor de lange termijn gepland en wanneer jij dan niet op het moment van plannen “actueel” bent zal je ook niet in de planning worden opgenomen.

Dat wil niet zeggen dat mensen geen zin hebben om te komen, maar het leven gaat door en de focus, tijd en geld worden ergens anders ingestoken.Er zijn weinigen die spontaan besluiten om in het vliegtuig of auto te stappen om langs te komen.

Lege belofte

Wat moet je nu met zo’n belofte waar je niets mee kan. Vaak verheug je je er onbewust op om vrienden of familie uit Nederland te zien, om er weer een gezellige tijd als vanouds mee te hebben en om mee te delen waar je nu mee bezig bent.

Het kan zelfs zijn dat je je alleen en vergeten voelt. Dan krijgt zo’n lege opmerking “ik kom langs” opeens een zware lading en dan kan het je leven beïnvloeden.

Zo zie je maar weer hoe, onbedoeld, zwaar gewoon wat woorden kunnen wegen.

Cadeau

De kunst is bij jezelf te blijven. Uiteindelijk ben je niet weggegaan in de hoop te kunnen pronken met je nieuwe leven of voor de bevestiging van een ander. Tenminste, dat mag ik voor je hopen.

Zie het als een cadeautje wanneer iemand langskomt en er energie, tijd en geld in wil steken om naar toe te komen. Het is het grootste compliment dat je kan krijgen.

Bezoek krijgen vereert mij, geen bezoek krijgen doet mij plezier

- Henry de Montherlant

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.