Rusteloosheid

Waar komt het onrustige gevoel vandaan? Je hebt alle ingrediënten in je leven om gelukkig te zijn en je leeft het leven waar iemand jaloers op kan zijn. Je hebt je dromen waargemaakt en toch mist er iets. Een ongemakkelijk gevoel dat je niet helemaal kan plaatsen wat het is of waar het vandaan komt, iets moeten maar niet precies weten wat. Je ken het gevoel waarschijnlijk wel in meer of mindere mate.

De eerste reactie is dat er iets moet veranderen en het kan je tot rigoureuze beslissingen brengen. Vaak is de pijnlijke conclusie dat de keuzes die gemaakt zijn niet de oplossingen blijken te zijn of dat het na een poosje weer begint te knagen. Verander niet in een hond die zijn eigen staart achterna zit.

Onderbuikgevoel

Het laat zich niet echt vangen dat gevoel. Je verstand zegt dat je niet moet zeuren en dat je alles hebt wat je wilt of dat het leven niet altijd is wat je precies wilt. Misschien vind jij je zelf wel een beetje verwend dat er toch iets mist of dat je niet helemaal tevreden bent. Dat stemmetje zal in zekere zin wel gelijk hebben maar dat maakt voor het gevoel niet uit. Sterker nog, je kan je met dat interne conflict behoorlijk ongelukkig gaan voelen. Dat onderbuikgevoel komt ergens vandaan en het zal waarschijnlijk ook niet zomaar verdwijnen. Tijd om eens dieper op die onrust in te gaan.

Oorzaak

Er zijn vele redenen wat je een onrustig gevoel kan geven. Zo is Parkinson en ADHD een duidelijke oorzaak maar dat is niet in mijn kennis en kunde om daarop in te gaan. Dus dat leg ik in deze blog terzijde.

 
  • Stress: Een van de grote veroorzakers van onrustig stress. Wanneer je een drukke en stressvolle dag hebt gehad is het moeilijk om in slaap te komen omdat je hersenen op volle toeren draaien. Je bedenkt je wat je gedaan hebt, juist niet gedaan hebt en wat je nog moet doen.
 
  • Doelen: Wanneer jij jezelf doelen hebt gesteld en deze kost wat het kost wilt nastreven of wanneer de doelen die je jezelf hebt gesteld niet zo snel bereikt worden of niet zijn zoals jij je hebt voorgesteld dan kan dat veel stress en onrust veroorzaken. Zoals wanneer je over de A1 zo snel mogelijk van A naar B wilt en vastloopt in de file. Je zit gefrustreerd achter je stuur en ziet de tijd voorbij tikken op je navigatie. Terwijl wanneer je een route uitstippelt via provinciale wegen je meer rust en tijd neemt om op je bestemming te komen. Je geniet meer van de dingen die je op je pad tegenkomt en hebt meer rust.

           Maar ook wanneer je je doelen hebt bereikt, wat dan? Mag je van jezelf dromen over nieuwe doelen, moet je tevreden zijn met wat je hebt?

  • Omgeving: Vaak zijn we geneigd om, wat we doen of denken te meten aan die van anderen. We zijn soms onbewust op zoek naar bevestiging of reflecteren onze eigen resultaten aan die van anderen. Het oordeel wat we over onszelf hebben is over het algemeen strenger dan dat over een ander. Wat we goed doen wuiven we weg als heel normaal en wat we anders doen beoordelen we ons zelf  strenger of zelf als slecht.. Over het algemeen zijn we er heel slecht in om onszelf het voordeel van de twijfel te geven.
 
  • Waarden: Onze waarden kunnen ook een grote rol spelen in de onrust die we ervaren. Met name wanneer we onze waarden negeren omdat je je aanpast aan die van anderen. Het gevoel dat we niet voldoen als we bij onze eigen waarde blijven omdat we denken dat de ander dat raar of niet goed vindt geeft ook veel onrust omdat je bij alles moet gaan bedenken waar je aan moet voldoen.

Stappenplan

Welke stappen kan je nemen om van dat vervelende gevoel af te komen? Het begint met het bij jezelf te rade gaan waar de onrust vandaan komt. Soms is het lastig om te achterhalen waar de echte pijn zit. Dat is niet erg of raar, mocht je meteen aan jezelf gaan twijfelen.

  1. Maak pas op de plaats.  Bedenk, in alle rust, hoe je leven eruitziet op dit moment. Wat heb je  bereikt, wat je wilt bereiken en hoe dicht ben je bij jezelf gebleven. Is dat ter wille van jezelf of voor jouw omgeving?
  2. Wat wil jij? Wat is voor jou belangrijk? Wat zijn je waarden? Waar word je blij van en wat geeft je energie?
  3. Wees niet te streng voor jezelf. Wordt de beste vriend van jezelf en gun jezelf ook plezier en mooie dingen. Misschien is het moeilijk te geloven maar je bent het waard.
  4. Maak nieuwe plannen en doelen op basis van de eerste 3 stappen. Ga voor de mooie route ernaartoe. Neem de tijd en de rust zodat ook de weg er naartoe nieuwe ontdekkingen en avonturen oplevert.

Het belangrijkste is wanneer de onrust je bekruipt is om te bedenken wat het kan zijn. Op welke basis maak je de keuzen? Wanneer je de keuzes maakt die jij uit je eigen overtuiging neemt zal je makkelijker met de onrust om kunnen gaan. Op het moment dat de onrust uit jezelf komt dan maakt het niet uit waar of met wie je bent. Uiteindelijk neem jij jezelf altijd met je mee.

U kunt naar de meest verheven plaats gaan, een plaats gezegend met vrede en rust, maar wanneer u droefheid en onrust meebrengt, zult u die daar vinden.

- Inayat Khan

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.