Vrijheid of vrij zijn?

In onze grondwet zijn verschillende soorten van vrijheid opgenomen. We mogen zeggen wat we willen, geloven in alles en zijn met wie we het gelukkigst zijn. We hebben onze mond ervan vol en gaan er gemakkelijk mee om. Het mag duidelijk zijn dat deze situatie niet in alle landen de norm is en dat er veel landen zijn die deze vrijheden niet kennen. Deze blog ga ik niet schrijven over mensenrechten maar ik wil je graag aan het denken zetten wat vrijheid voor jou persoonlijk betekent, wat je ervoor nodig hebt en hoe je meer vrijheid kan verkrijgen. Hoe mooi is het om de vrijheid te hebben om vrij te zijn.

Grenzen

Om vrij te kunnen zijn ontkom je er bijna niet aan om ook de grenzen te kennen. Hoe weet je dat je vrij bent als er geen beperkingen zijn? Dit kunnen grenzen zijn zoals je die in je baan tegenkomt en het opzeggen daarvan om te kunnen doen wat je het liefst wilt doen. Door erkenning te geven aan waar je mee bezig bent en de -denkbeeldige- grenzen te benoemen. De vrijheid van het lezen van een boek voelt veel meer als een vrijheid wanneer je normaal voor de kinderen moet zorgen maar ook als je geen kinderen hebt kan je een andere vorm van vrijheid ervaren door een boek te lezen. Ook al heb je geen verplichting.

Moeten

Behalve externe verplichtingen zoals werk, kinderen en een hypotheek zijn er interne verplichtingen. En dat is dat veel gebruikte woord moeten. Wanneer je erop gaat letten wordt het woord moeten ontzettend vaak gebruikt. We moeten veel, zeker van onszelf. Al vroeg wordt dat er bij ons ingestampt. Je moet je bord leegeten, met twee woorden spreken en je moet mooie resultaten halen op school. Hoe vaak er wordt er gezegd dat je meer moet ontspannen en genieten van het leven. Zelfs dat moet je. Zelfs het positieve moeten beperkt ons in onze vrijheid. Het juist niet moeten kan al heel veel vrijheid opleveren. En wanneer je langer wilt werken om het af te krijgen geeft het meer een gevoel van vrijheid dan je op tijd naar huis moet en het werk niet afhebt.

Verplichting

Vrijheid geeft ook verplichtingen. Een mooi voorbeeld vind ik, is de vrijheid van meningsuiting. We mogen alles zeggen maar we hoeven het niet. Je kan ook de vrijheid nemen om iemand niet opzettelijk te kwetsen of te beschadigen. Ook wanneer je voor je vrijheid kiest zal je er goed aan doen om te kijken hoe je deze het meest waardevol kan inzetten. Vrijheid kan ook als overweldigend worden ervaren. Wanneer je de vrijheid hebt om alles te kunnen gaan doen, kan het een verlammend effect hebben. Waar het dan uit eindelijk op uitdraait dat je niet van je vrijheid geniet, want wat ga je in hemelsnaam doen…uiteindelijk niets.

Vast

Je kan zelfs door werk of andere verplichtingen vrijheid ervaren. Misschien wel meer dan wanneer je alle tijd van de wereld aan jezelf hebt. De uiteindelijke vrijheid zit in je hoofd. Zolang je voor jezelf mogelijkheden creëert om te kunnen kiezen zal je meer vrijheid ervaren. Wanneer je je zelf doelen stelt waar je blij van wordt zal de weg ernaartoe ook een vorm van vrijheid geven. Dit gaat natuurlijk met name over de mensen die in een vrij land wonen. Op plekken waar de mensenrechten heel anders worden geïnterpreteerd is het gevoel van vrijheid uiteraard heel anders.

Buitenland

Wanneer mensen naar het buitenland vertrekken doen ze dat vaak met een gevoel van vrijheid. Een leven vrij van alles klinkt aanlokkelijk. Maar uiteindelijk brengt dat ook bepaalde verplichtingen met zich mee, zeker wanneer je een werkgever of klanten hebt. Een B&B lijkt veel vrijheid te bieden. Maar wanneer je gasten hebt zal je ook veeleisende gasten hebben of het feit dat ze er überhaupt zijn en ontbijt willen of een schone kamer. Waar het vaak op misloopt is dat het met een ideaal wordt gestart en er veel gestoken wordt in persoonlijke aandacht. Dan komt er een moment dat de vrijheid die er in de eerste plaats was verruild wordt voor de verplichting voor je beloofde diensten en service. En zelfs van de gedachte dat je de beste gastvrouw/heer moet zijn.

Oefening

Met de volgende vragen wil je ik je aan het denken zetten en je laten voelen wat vrijheid voor jou is.

  • Hoe ervaar jij op dit moment vrijheid.
  • Wat is ervoor nodig om (meer) vrijheid te ervaren.
  • Welke externe factoren belemmeren jouw vrijheid
  • Welke interne factoren belemmeren jouw vrijheid?
  • Welke keuze kan jij nu maken om meer vrijheid te ervaren
  • Wat is voor jou het ultieme gevoel van vrijheid

 

Natuurlijk kan ik bij elke vraag een voorbeeld of uitleg geven. Dat doe ik juist niet zodat jij de ultieme denk-vrijheid hebt. Wanneer je nog meer vrijheid wilt ontdekken of een duwtje nodig hebt om te gaan ervaren ben ik er natuurlijk voor je. Het enige wat je hoeft te doen is contact op te nemen.

 

Vrijheid is niet hetzelfde als ongebondenheid. Vrijheid is het vermogen om keuzes te maken en je aan datgene te binden wat het beste voor je is

- Paulo Coelho

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.