Vertrekken of toch niet

Wie wil dat nu niet? Wonen en werken op een prachtige plek, het gevoel van vrijheid en elke dag op vakantie. Hoe zit het met al die mensen die hun dromen achternagaan, hun boeltje pakken, naar het buitenland vertrekken en daar een nieuw bestaan opbouwen. Nieuwe omgeving, andere omgevingen en andere mensen. Wanneer het aankomend vertrek openbaar wordt reageren mensen vaak dat ze dat zij dat ook graag willen maar… Misschien ben jij wel die persoon die dat graag zou willen maar… Alleen is “ja maar” een nee. Hoe nee is jou maar?

Droom

Tijdens coachsessies is vaak een van de eerste vragen die gesteld worden: “Wat is je droom?” Dat is natuurlijke een goede vraag omdat je helder voor ogen moet hebben waar je heen wilt. Maar dan is mijn volgende vraag, ben je een dromer of een doener. Want wanneer je het prima vindt om te dromen en deze nooit werkelijkheid zouden hoeven worden te omdat je al voldoening haalt uit die droom, blijf lekker dromen.

Wat is je antwoord als ik zou vragen wat zou je het liefste willen of doen.? Is het antwoord dan nog steeds hetzelfde?

Bij mij begint het met een fantasie, die fantasie wordt een droom en wanneer ik daar zo over gefilosofeerd heb dat het beeld mij duidelijk is dan ga ik alles in werking stellen om het te doen.

Mij is wel eens verweten dat ik verwend ben omdat ik doe wat ik wil. Maar ik kan je verzekeren dat er ook heel wat dromen gesneuveld zijn omdat het toch het dromen niet waard is. Maar net zo vaak (of eigenlijk vaker) blijken dromen eerst onmogelijk maar als je echt graag wilt lukt het ook nog. Hoe fijn is dat. Er zijn heel veel dingen waarvan ik van tevoren niet had gedacht dat het echt waar zou worden.

Wat is jouw ultieme droom?

Willen

Stel je droom is een bed&breakfast te hebben in Spanje. Ik zeg maar wat, je kan van alles invullen. Ik weet natuurlijk jouw droom niet. Anyway, die droom, hoe graag zou je die waar willen maken? Wanneer het een goede droom is roep je nu meteen: Ja, dat wil ik heel graag! Hartstikke mooi, wanneer ga je het doen? Dan wordt het vaak al wat stiller. Dit is een moment wanneer er de eerste bezwaren opborrelen. Spreek de taal niet, de kinderen, familie, het huis…

Hoe graag wil jij naar het buitenland maar bovenal, waarom wil je naar het buitenland? Omdat buitenland wel spannend klinkt of iemand anders het ook doet? Iedereen kan naar het buitenland verhuizen of gaan reizen maar het past niet iedereen. Het is met alles zo. Iedereen kan een bepaald beroep uitoefenen maar niet iedereen wordt er gelukkig van. Dan is mijn eerste tip: Word je er niet gelukkig van (van wat dan ook) doe het dan niet. En dat is helemaal oké. Wil je wel en maakt de gedachte je gelukkig? Doen!

Beren

Je hebt voor jezelf de keuze gemaakt je wilt van dromen naar de actie. Wat is ervoor nodig om tot actie te komen? Het is goed om eerst te kijken wat je nu het liefste wilt en hoe. Wanneer je, zoals gezegd, je droom omzet in doelen weet je waar je naar toe moet en wat ervoor nodig is om je doel te bereiken. Wat komt er nu allemaal in je op? Verschijnen er beren op de weg? Het hoeft geen geheim te zijn dat er natuurlijk heel veel obstakels en vraagtekens zijn. Behalve je persoonlijke obstakels zijn er natuurlijk ook wettelijke hobbels zoals visa etc. Er komt nogal wat bij kijken. Dat is een ding wat zeker is. Er zijn talloze redenen om het niet te doen en waarschijnlijk zijn dat ook hele goede redenen.

Fictie of echt

Dus met de lijst in gedachten van alle voor en tegens wil je een keuze maken. Nu is het moment dat jouw gedachten een loopje met je nemen. Je gedachten vertellen je van alles. Hier heb ik ook een blog over geschreven. De meeste bezwaren die je bedenkt zijn gebaseerd op aannames en het is goed om te onderzoeken of die aannames kloppen. Vaak kloppen aannames niet omdat elke situatie weer anders is.

Tijdens een communicatietraining ging het over aannames en het woord “assume”, wat je zou kunnen lezen als ‘ass, u, me’. En dat de grootse problemen ontstaan in de communicatie door aannames, maar dus ook de aannames die je gedachtes maken over keuzes die je wilt maken. Roep je gedachten tot de orde, baseer je op de feiten. 

Goede reden

Hoeveel redenen om het niet te doen je ook verzint, uiteindelijk zal er één goede nodig zijn om het te gaan doen. Het grappige van je gedachten is dat het veel obstakels kan opwerpen maar ook een heleboel uit de weg kan ruimen. Dit is niet echt in de filosofie van ACT maar soms hoeft het niet allemaal volgens het boekje om je doelen te halen. Op het moment namelijk dat je de beslissing hebt genomen lijkt de rest niet meer zo lastig. Wanneer jij bijvoorbeeld iemand bent niet eens een goede reden nodig heeft om te gaan. Je gewoon een ticket koopt boeltje pakt en gaat, dan heb jij mij niet nodig.

Knoop

Maar wanneer je diep van binnen wel een stap wilt maken maar je bewust of onbewust obstakels blijft opwerpen is het een goed moment om te gaan onderzoeken naar wat je echt graag wilt. Samen kunnen we de knoop ontrafelen. Het zal je rust geven, zelfs als blijkt dat het vertrekken naar het buitenland je niet past. Wanneer blijkt dat je er klaar voor bent om door te pakken geeft ook rust. Besluiteloosheid in een onruststoker. Ik weet zeker dat wij samen in ieder geval een mooi avontuur zullen hebben en waar dit uitkomt weet alleen jij.

Blijf je dromen of ga je het doen?

Dromen worden werkelijkheden voor hen die sterk genoeg zijn om erin te geloven

- George Bernard Shaw

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.