Wat doe jij met de kerst?

Rond de feestdagen komt er jaarlijks over de hele wereld een migratie van mensen op gang. De een gaat op pad om bij de familie te zijn. De ander stapt juist op het vliegtuig om zo ver mogelijk van de verplichtingen weg te zijn. Alleen dit jaar even niet.

Vrijwillig of verplicht

Voor sommigen zijn het zijn vaak beladen dagen. Met wie en waar jij met de ‘feestdagen’ bent is een jaarlijks terugkerend dilemma. Maar nu met alle beperkingen is het nog moeilijker om de dagen door te brengen zoals je dat wilt.

Eenzaam

Door alle beperkingen wereldwijd is het voor velen niet mogelijk om de feestdagen met hun geliefde door te kunnen brengen. Als jij nu niet in staat bent om naar Nederland te komen, hoe maak je er dan toch nog iets gezelligs van?

In de eerste plaats is het goed om je te realiseren dat jij niet de enige bent die niet kan zijn waar je wilt zijn.

Als je al langer op dezelfde plek bent ken je waarschijnlijk wel meer mensen die niet hun ideale kerst kunnen vieren. Door elkaar op te zoeken ontstaan er vaak mooie gesprekken en een inzicht in hoe anderen de dagen vieren. Of juist een heel ander moment van het jaar vieren.

Zoomdiner

Oké het is niet hetzelfde als bij elkaar aan tafel. Maar spreek een moment af om samen online te zijn. Deel vooraf de recepten en eet gezamenlijk een of meerdere gangen. Voor het scherm. Over het algemeen is het in het begin wat onhandig en rommelig. Maar uiteindelijk deel je het moment en over een paar jaar is het wel weer een mooi verhaal. Bijkomend voordeel: niemand is de BOB en hoeft de kou nog in.

Opgesloten

Naast de mensen die juist hun familie gaan bezoeken zijn er ook tallozen die hun koffers pakken en vertrekken. Als vlucht voor alle verplichtingen, naar warmere oorden of juist naar de sneeuw. Waar je ook liever de dagen door brengt: de kans is groot dat het er dit jaar niet in zit.

En wat dan? Voel je de verplichtingen nu nog zwaarder drukken dan ooit? Misschien is het een goed moment om eens na te gaan wat je zo stoort. Kan je daar wat aan veranderen of met een andere blik bekijken? Heb je dat voor jezelf helder dan ontvlucht je volgend jaar niet de feestdagen maar geniet je van je vrije dagen. 

Nukkig nieuwjaar

Het vuurwerk spektakel in Sidney is gecanceld en in Nederland is er ook een vuurwerk verbod. Juist nu we het jaar 2020 met een grote knal achter ons willen laten.

Hoe gaan we 2021 in? Nog met volop onzekerheden. Welke invloed zal de vaccinatie hebben en hoe gaan we om met onze hernieuwde vrijheid?

Toen 2020 werd ingeluid was alles zo vanzelfsprekend. Niemand had toen kunnen vermoeden dat we zo zouden worden beperkt in onze vrijheid en keuzes.

Laten we leren van 2020 en dat meenemen naar 2021.

Ik ben ervan overtuigd dat we na onze beperkte vrijheid de mogelijkheden nog onbegrensder zijn. We hebben geleerd om anders te denken en andere invullingen te geven.

In de angst wordt de mens zich bewust van zijn vrijheid

- Jean-Paul Sartre

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.