Fernweh; luxe of realiteit

Wat is het eigenlijk? Een luxeprobleem of karaktertrek? Fernweh, Weltschmerz, Wanderlust woorden die we in Nederland niet echt kennen maar sommigen mensen het gevoel wel.

Heimwee

Iedereen kent het begrip heimwee wel. Kinderen zijn ontroostbaar tijdens logeerpartijtjes en worden ’s nachts opgehaald. Volwassenen zijn pas weer echt gelukkig wanneer ze weer thuis zijn na de vakantie.  Het gevoel ontstaat door gebrek aan geborgenheid en zekerheid. En over het algemeen wordt het ook geaccepteerd.  

Wat is Fernweh

Zoals heimwee letterlijk betekent pijn naar huis, betekent fernweh pijn naar ver. Het is een verlangen naar het onbekende. Je hebt de drang om de wijde wereld in te trekken en op zoek te gaan naar nieuwe ervaringen. En net als heimwee kan het je behoorlijk ongelukkig maken. Het gevaar wat kan opspelen, is dat rusteloosheid jou de hele wereld over jaagt, op zoek naar iets dat er niet is. Mooie gebeurtenissen die zich voor jouw neus afspelen zie je over het hoofd omdat jouw blik op de horizon is gericht. Wanneer je de balans hierin vindt, ervaar je het als “verdwaald in de juiste richting”.

Aanstellerij

Wat als je last van fernweh hebt. Is dat aanstellerij of is dat net zoals heimwee een gemoedstoestand die bij een persoon hoort? Vooroordelen zijn er volop, vooral door mensen die het gevoel helemaal niet herkennen.

Zelf denk ik dat het gevoel echt is, omdat ik het zo ervaar. Na een poosje in het ‘standaard leven’ in Nederland gaat het toch weer kriebelen. De hang naar andere culturen en omgeving wordt dan steeds groter. Het enige wat dan helpt is mijn tas te pakken en te gaan.

Het heeft niet veel te maken met hoe verwend we nu zijn. Ook vroeger waren er altijd wel buitenbeentjes die de wijde wereld introkken en opzoek gingen naar nieuwe ervaringen. Het enige verschil is dat het nu veel makkelijker is om de wijde wereld in te trekken.

Wat nu?

Met COVID19 is het een zware tijd voor mensen met wanderlust. De wereld is heel klein geworden. Je ziet nu veel reclames met vakantie in je achtertuin. Maar voor iemand met fernweh is dat niet genoeg. Het balkon of de tuin heeft niet meer zoveel te bieden, jouw honger naar avontuur wordt niet ècht gevoed.

Hoe verder

Een beetje depressief op de bank hangen gaat niet helpen om het onrustige gevoel te laten verdwijnen. Richt je focus op wat nu nog wel kan. En dat is eigenlijk best wel veel. Maar je moet het wel willen zien.

Reizen zegt niet zo veel over het verlangen naar het land waar we heen gaan, meer over de verveling van het land dat we verlaten.

- Alphonse Karr

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.