Doe eens wat aardiger. Zelfcompassie

Soft of egoïstisch? Wat is zelfcompassie eigenlijk? Er is nogal wat onduidelijkheid over. Zoals ik het zie is het geen zelfmedelijden maar zeker ook geen egoïsme. Hoewel het woord compassie medelijden, mededogen en medeleven betekent zou ik zelfcompassie niet zo bestempelen. Misschien dekt de Engelse term “Self-kindness” de lading beter

Sorry

Vaak zijn we veel strenger voor onszelf dat voor de ander. Zo zijn we goed in het geven van adviezen aan anderen en hebben we meer compassie. Daarentegen stellen we enorme hoge eisen aan onszelf en wanneer we daaraan niet voldoen zijn we enorm streng voor onszelf. Er gebeurt van alles in je hoofd. Een stemmetje dat roept dat je niet goed genoeg bent of het toch niet kan. Dat geeft nu niet echt een goed gevoel. Een verandering van mind-set en dus een wat aardigere toon naar jezelf zou enorm helpen.

Gedachten

Nu kan je gedachten niet uitschakelen. Gedachten komen en gaan. We hebben er zo gemiddeld 50 per minuut. Dus hoe kan je sowieso aandacht aan al die gedachten besteden. Op het moment dat jij onaardige gedachten hebt over jezelf, helpt het om te bedenken wat een goede vriend tegen jou zou zeggen. Of andersom. Hoe reageer jij wanneer een vriend zichzelf enorm op zijn kop geeft omdat iets niet gelukt is. Waarschijnlijk niet dat hij beter zijn best had moeten doen of dat hij niet deugt. Wanneer jij iets minder streng voor jezelf bent win je al heel veel.  Dat is de eerste stap naar zelfcompassie.

Zelfmedelijden

Zelfcompassie wordt zoals ik al schreef soms ook gezien als zelfmedelijden. Maar het tegendeel is waar. Wanneer jij je helemaal onderdompelt in zelfmedelijden is de interne dialoog niet goed en dan zorg je ook niet goed voor jezelf. Je geeft jezelf een excuus om het slachtoffer te zijn. Het gaat je niet helpen omdat jij jezelf onder het “normaal’ stelt. Je sluit jezelf af van je omgeving en plaats jezelf buiten.

Zelfingenomen

Wanneer jij jezelf juist boven de rest stelt. En jij jezelf wijs maakt dat motivaties die niet helpend zijn,  doet uit zelfcompassie.  Denk aan een ongezonde leefstijl of jij jezelf verwent met ongezond eten of roken. Dat is op termijn zelfdestructief zijn. Dus ook niet aardig voor jezelf.  Vaak zie je bij zelfingenomenheid dat mensen uit zelfcompassie vluchten achter ‘slecht’ gedrag.  Net als bij zelfmedelijden zorgt het ervoor dat jij je ongelukkig voelt.

Acceptatie

Niemand is perfect, ook jij niet. Het is onmogelijk om het te worden. Wanneer je de lat onrealistisch hoog legt wordt je alleen maar strenger voor jezelf en ga jij nog meer verbeten je best doen om het doel te halen om je dan vervolgens jezelf helemaal een sukkel te vinden wanneer je dat niet haalt. Om dat te erkennen en dat je ook fouten mag maken zal het makkelijker maken. Zelfcompassie betekent ook je eigen valkuilen herkennen. Terwijl, wanneer je weet en erkent waar jouw zwakheden liggen, je ermee aan de slag kan. Dat is dan weer wel goed voor je zelfzorgen. Dit filmpje laat goed zien hoe onaardig we vaak over onszelf denken.

Leven

Het leven is soms gewoon niet leuk. We krijgen allemaal te maken met verlies, verdriet en pijn. We zijn ook allemaal onvolmaakt en sterfelijk. Wanneer je denkt dat dit jou niet kan overkomen zorgt dat voor veel pijn en frustratie. Dat suggereert dat jij beter of slechter bent dan een ander. Maar ook jij bent menselijk.

Al die menselijke zaken zoals verlies, verdriet en falen komen we op een bepaald moment in ons leven tegen. Niets aan te doen, that’s life. Hoe je er mee omgaat is een tweede. En een van de manieren om er mee om te gaan is zelfcompassie, self-kindness.

Aardig

Er zijn tal van stappen die je kan maken om je self-kindness te vergroten. Zoals al gezegd je interne dialoog veranderen. Bedenk wat een goede vriend zou zeggen of hoe zou jij reageren als een geliefde in jouw schoenen zou staan.

Doe iets aardigs voor jezelf. Neem een lekkere douche met een lekkere douchschuim of lees een mooi boek. Ook iets aardigs doen voor een ander vergroot je zelfcompassie. Een moment nemen om even stil te staan bij het moment hoe jij je voelt, al je zintuigen even bewust aanzet en even de snelheid van het leven en gedachten naast je neerlegt.  Doe iets wat jij je eigenlijk niet zou gunnen. Dus koop je nooit die lekkere chocolade, doe dat een keer en geniet er volop van. Maar bovenal denk niet dat jij de enige bent, stel jezelf niet boven of onder een ander. Je weet vaak maar de helft van een ander.

Wat ga jij vandaag doen om wat aardiger tegen jezelf te zijn?

Het beëindigen van smart betekent het begin van compassie

- Boeddha

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.