Ik ga op reis en ik neem mee…

Als kind vond ik dat altijd een leuk spelletje om een hele waslijst van de meest onwaarschijnlijke dingen die je meeneemt wanneer je op reis gaat op te noemen.Het enige wat er nooit bij zat was “ikzelf”. Terwijl het dit juist het enige is wat je altijd meeneemt. Of je er blij mee bent of niet. “Ja, en? vraag jij je misschien af? Toch kan het wel een dingetje zijn.

Zoektocht

Stel, je hebt plannen om naar het buitenland te gaan. Natuurlijk zijn er dan eerst een heleboel praktische overwegingen om tot die beslissing te komen. Je kan het tot in de puntjes plannen of je kan het gewoon doen.

Het is minstens zo belangrijk om stil te staan bij de reden,  je drijfveren of wat je motivatie is. Dan is het dat het spannend of uitdagend is misschien een van de eerste dingen die oppoppen maar wat is de diepere motivatie?

Mijn reden om te vertrekken was: “omdat ik wilde ervaren hoe het was om in het buitenland te wonen”. Doordat ik zo ver van alles en iedereen was werd ik helemaal teruggeworpen op mijzelf. Ik leerde, als het ware, mijzelf kennen. Dit was niet mijn vooropgestelde plan maar ik kwam erachter dat mijn onzekerheid en afhankelijkheid helemaal niet zo goed paste bij wat mijn waardes en dromen waren. Ik heb geleerd dat ik ondanks mijn onzekerheid tot heel veel in staat ben. Voor mij zijn dat geen spannende beslissingen, alleen voor de buitenwereld zijn het niet voor de hand liggende keuzes.

Nederland

Een vaak gehoorde reden om te vertrekken is dat ze “klaar zijn met Nederland”.  Dat kan het klimaat of de ruimte zijn. Maar ook politieke en regels en wetten zijn een vaak gehoorde ergernis. Het vinden van een plek met beter weer of meer ruimte is goed van tevoren in te schatten.

Maar wat weet je van de politieke achtergrond van het land en hoe zit dat met wet- en regelgeving? Nederland is zeker niet ideaal maar het heeft ook zijn voordelen. Zo weet je bijvoorbeeld wat je aan belasting betaalt of wat bepaalde boetes kosten. In sommige landen is dit enigszins onderhandelbaar, dat lijkt handig maar wanneer de belangen van de andere partij groter zijn, lees steekpenningen, ben je mooi de Sjaak. Het zou veel mooier zijn wanneer je de negatieve toon, “ik ben klaar met Nederland”, om zou kunnen bouwen naar: ” ik ben toe aan een nieuwe uitdaging”.

Vlucht

Wanneer je opzoek bent naar jezelf, of wanneer je ontevreden bent is het goed om dit te beseffen wanneer je vertrekt. Omdat er in het buitenland veel zekerheden en routines wegvallen word je enorm geconfronteerd met jezelf. Je wordt teruggeworpen op je eigen kwaliteiten of het ontbreken ervan. In het buitenland ben jij de buitenlander/staander. En hoewel je je enorm kan inzetten om mee te draaien in de cultuur en met lokale leven, zullen er altijd momenten zijn dat je toch de outsider blijft. Wanneer je weinig zelfcompassie hebt of negatief en ontevreden bent zal je waar ook ter wereld niet vinden waar je naar opzoek bent. Om de doodeenvoudige reden dat je niet weet wat je zoekt.

Flexibel

Behalve wat gevoel voor avontuur wordt er veel flexibiliteit van je verwacht. Dingen gaan anders dan je gewend bent. Door flexibel te zijn in je denken en doen zal je dat enorm helpen. Accepteren dat zaken anders gaan dan je wilt of van wat je gehoopt hebt zal het leven een stuk eenvoudiger maken. Dat betekent natuurlijk niet dat je alles moet accepteren alleen sommige zaken kan je niet veranderen, ook in het buitenland niet.

Oneerlijk

Dus ja, wat je altijd met je meeneemt als je op reis gaat is jezelf. Wanneer jij je dat echt realiseert en tot de conclusie komt dat de onrust van binnenuit komt en niet vanuit een hang naar avontuur of nieuwe uitdaging. Is het een goed idee om eerst te onderzoeken waar die innerlijke onrust vandaan komt. En om daar vervolgens aan te werken.

Natuurlijk kan je het de ”hard way” leren zoals ik. Alleen kost dat heel veel frustratie en tijd. Ook voor je omgeving kan dit behoorlijk pittig zijn. Mij werd verweten dat ik nooit eerlijk ben geweest. En in zekere zin was dat ook zo. Alleen was ik niet oneerlijk tegen hen maar tegen mijzelf.

Hoe goed ken jij jezelf of verbaas jij jezelf nog elke dag?

Wat de mens ontvluchten wil, dat neemt hij mee naar de plaats waarheen hij vlucht

- Paul Ernst

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur mij een bericht.

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.