Over leven in het wild
Het is nog niet zo lang geleden dat ik een boek onder de aandacht bracht. Maar ik ben op vakantie geweest en dan lees ik graag en neem er dan ook tijd voor. Dit boek is geen ‘zelfhulpboek’ of inzichten te krijgen. In dit boek komen voor mij een aantal werelden samen. Namelijk reizen, diergeneeskunde, Afrika en persoonlijke groei en ontwikkeling. Ik herkende er heel veel in. Maar om dit boek te lezen hoef je geen van bovenstaande zaken te (her)kennen, het is prettig geschreven en geeft een mooie inkijk op een van buitenaf romantisch leven.
Dromen
Zoals alle avonturen beginnen beschrijft Martine van Zijll Langhout haar dromen en haar weg ernaartoe. Haar weg ernaartoe is lang, hobbelig en heeft vele bochten. Het boek maakt duidelijk dat wanneer je iets echt graag wilt, je offers moet brengen en niet altijd een short cut kan nemen. Maar wanneer je bereid bent om er alles voor te doen en je oog houdt voor wat je doel is je veel voor elkaar kan krijgen. Natuurlijk speelt geluk ook een beetje mee. Maar geluk komt niet aanwaaien en soms moet je dat een beetje afdwingen. Wanneer je een doel voor ogen hebt is het ‘makkelijker’ om open te staan voor vele opties. Op die manier kom je in situaties of ontmoet je mensen die je anders niet zou ontmoeten. Het is dan wel belangrijk dat je je doel helder hebt want anders ga je zwabberen en gaat het alle kanten uit. Hoeft ook niet erg te zijn, als je je er maar bewust van bent, dan kan dat ook een keuze zijn.
Comfortzone
Naast de droom die Martine beschrijft, lees je hoe zij knetterhard uit haar comfortzone is gestapt. Het is altijd een groot moment wanneer je droom, waar je hard voor werkt werkelijk wordt. Want dat betekent dat je iets wat veilig is echt achter je moet laten. Dit is voor veel mensen een moment dat je moet kiezen. Doe je wat je droomt of ga je door met wat je deed. Het mag duidelijk zijn dat Martine het eerste deed, anders had ze nu geen mooi boek. Om uit je comfort zone te stappen en je droom te verwezenlijken moet je soms ook bereid zijn om offers te brengen. Zo kan het zijn dat je afscheid moet nemen van vrienden, familie, je werk of andere zekerheden. En dat doet pijn en is moeilijk. Maar soms is dat nodig.
Inzicht
Een, van de vele, inzichten die ze beschrijft is op het moment dat haar de vraag gesteld wordt wat haar grootste angst is. Haar antwoord is dat ze niet sterk genoeg is om het avontuur aan te gaan en een niet alledaags pad te bewandelen en het bijbehorende risico te nemen. Dit inzicht is de katalysator om te gaan voor wat je wilt. Met deze angst kan ik mij helemaal verenigen. Ik denk dat dit ook mijn grootse angst was. Bij mij kwam deze angst voort uit een vorm van faalangst en de angst om anders te zijn dan anderen. Het hebben van ‘normale’ dromen zoals kinderen, een mooi huis of een carrière. Mijn angst was om daarin te verzanden.
Heimwee
Om haar werkelijke doel waar te maken geeft ze haar baan op als manager in Gabon, ze wil als Wildlife dierenarts aan de slag en niet als manager. Wanneer ze weer in Nederland is, overkomt haar wat zoveel mensen overkomt wanneer ze terug zijn in Nederland. De overdaad van spullen en het afstompen van zintuigen. Niet worden begrepen door de omgeving, waarom moet het zo moeilijk als het hier allemaal is. De omgeving is bezig met wat iedereen doet, het gevoel van buitengesloten zijn en eenzaamheid kosten veel energie maar zijn een motivator om door te gaan. Het moment dat ze Gabon achter zich liet en haar droom vervolgde was de aansluiting met Nederland slecht maar het moment dat ze haar doel ook in Nederland kon halen was dat belangrijker dan de obstakels die ze eerder in Nederland voelde.
Afrika
In het boek komt duidelijk de liefde voor Afrika naar voren. De diversiteit van mensen, manier van leven en denken, de natuur en natuurlijk het wild.
Ze beschrijft haar leven in Gabon en haar onderzoek daar, de ontmoetingen en dat het niet alle dagen feest is. Haar ontmoetingen met de pygmeeën, muggen, bos olifanten en gorilla’s, of soms het ontbreken van gorilla’s.
Het grootse deel van het boek gaat over haar tijd in Zuid-Afrika. Behalve de soms spannende situaties beschrijft het ook het Afrikaanse gevoel, de mentaliteit daar en het ritme van de Afrikaanse natuur en nachten. Mijn ultieme geluk van Afrika zit hem in de nachten met zijn prachtige sterrenhemel, de geuren en de geluiden die zich buiten het gezichtsveld van het houtvuur afspeelt.
Een meisjesboek voor jongens
Al met al staat het boek vol spannende en hachelijke situaties. Leest het lekker vlot en laat je lekker meevoeren in het wilde leven in Afrika. Niet mooier of lelijker dan het is. Een fijn boek om in je koffer te hebben.
Nieuwsgierig geworden naar het boek? Bestel hem hier
Het verschil tussen mensen en dieren is dat dieren naar de stem van hun instinct luisteren en mensen niet naar de stem van hun verstand
- C. Buddingh