Ontheemd

Ontheemd

Wanneer je weer in Nederland gaat wonen en werken kan het lastig zijn om je draai te vinden. Nederland voelt niet meer als je thuisland. Je voelt je ontheemd en minder verbonden met Nederland. Het kan zelfs zo’n impact hebben dat de muren, in dit geval de grenzen, op je afkomen. De eerste reactie is om direct weer je spullen te pakken en te vertrekken.

Verandering

Wanneer mensen uitgerust en met nieuwe energie terugkomen van de vakantie wordt er vaak gezegd; “vanaf nu ga ik het anders doen.” Een mooi voornemen, de hectiek die met het dagelijkse leven in Nederland gepaard gaat meer naast je neer te leggen. En hoe goed dat ook voor je zal zijn, het volhouden is een stuk moeilijker.

Hoe dat komt? Het is nog geen gewoonte geworden.

Wanneer je voor een langere tijd in het buitenland hebt gewoond heb je je aangepast aan de lokale manier van leven en is het ook jouw leefstijl geworden, het is een gewoonte geworden. Vaak zijn dat geen bewuste veranderingen, het leven in het buitenland gaat samen met een andere leef-ritme, routine en tijdsbesteding.

Cultuur

De cultuur speelt een belangrijke rol. Doordat je in aanraking komt met andere culturen verbreed je je horizon. Je moet je vaak aanpassen maar ook even vaak pik je er dingen uit die een positief effect hebben op jouw denkwereld. De verschillen kunnen soms groot zijn en aanpassen is, om mee te kunnen draaien, erg belangrijk. Zo kan je je bijvoorbeeld in Nederland kritisch uiten tegenover je werkgever, agenten en overheid. In veel andere landen wordt onze mondigheid en assertiviteit vaak opgevat als respectloos. Te laat op een afspraak verschijnen is daarentegen in Nederland over het algemeen not done maar in veel landen vrij normaal. In Indonesië is daar zelfs een woord voor ‘Jam Karet’. Letterlijk betekend dat rubberen tijd maar er wordt eigenlijk rekbare tijd mee bedoeld.

Benauwd

Nederland is een land waar bijna alles is geregeld. Hoewel je alles mag en kan zeggen mag je vrij weinig doen, voor alles zijn wel regeltjes. We wonen met zijn allen in Nederland behoorlijk op elkaar. En wanneer je bepaalde vrijheden en ruimte gewend bent is dat knap lastig. De Nederlandse cultuur, verplichtingen en de beperkingen kunnen je dan aanvliegen.

Onbegrip

Door je ervaringen in het buitenland heb je misschien andere waarden en inzichten gekregen. Het is dan door de omgeving moeilijk te begrijpen dat het leven in het buitenland je heeft veranderd. Je bent weer terug in Nederland en wordt er van je verwacht dat je de draad gewoon weer oppakt. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Aan de andere kant heb je zelf misschien ook wel een beeld gecreëerd dat het leven in het buitenland een groot feest was. Door sociale media of door niet willen klagen omdat het je eigen keuze was.

Zelfvervreemding

Door alle veranderingen die je doormaakt raken de focus en je doelen wat vertroebeld. Je herkent jezelf niet meer in het Nederlandse plaatje. Door je af te zetten vervreemd jij je meer van jouw omgeving en jezelf. Maar ook geforceerd in het plaatje te willen passen werkt averechts. Je wordt ongelukkig omdat je dingen doet die niet meer bij jou passen. Wees niet te streng voor jezelf. Uiteindelijk maken al de opgedane kennis en ervaringen je tot een mooier mens. De grootse kunst is om niet het gevecht aan te gaan.

Wat nu?

Wat doe je wanneer je tegen muren op loopt? Het kunnen verschillende muren zijn zoals onbegrip, beperkingen, doelen en verzin er zelf nog maar een paar.

Zoals ik eerder al aangaf kan een van de reacties zijn om direct weer op pad te gaan. Dat is natuurlijk weer super spannend en uitdagend en geeft weer een hoop energie. Maar als je kan meebuigen en groeien in het buitenland waarom kan dat in Nederland niet meer? Wanneer je de situatie en reactie accepteert zal het een stuk beter gaan. Wel wil ik opmerken dat dit niet ten kosten hoeft te gaan van je nieuwverworven waarde en kennis. De gemiddelde Nederlander is heel goed om zijn mening te geven dus wat weerhoud je ervan om voor je eigen gedachtengoed te blijven staan? Je kan jouw inzichten uitleggen en accepteren dat niet iedereen hetzelfde beeld heeft. En ja, Nederland heeft veel regels maar die hebben ook wel weer een voordeel. Bedenk je dat wanneer je je blijft verzetten jij de enige bent die er last van blijft houden. En diezelfde persoon gaat ook weer mee wanneer je vertrekt. Accepteren in dit geval is niet doen wat er van je verwacht wordt maar oké zijn dat je er anders in zit dan een ander.

Hoe verder

Op het moment dat je je ongelukkig gaat voelen wordt het steeds lastiger om er afstand van te nemen en je doelen voor ogen te houden. Ook geforceerd vasthouden aan verwachtingen gaat niet helpen. Soms moet je moeilijke beslissingen nemen om bij jezelf te blijven maar toch is dat belangrijk. Het kan helpen om de situatie van een afstand te bekijken of te bedenken wat het je oplevert in plaats van wat jet je kost. Houd je doelen voor ogen. Ben je je doel uit het oog verloren of heb je geen echt doel meer dan is het goed om deze weer helder te krijgen. Een beetje hulp of een zetje in de goede richting kan daarbij helpen.

Wat vind jij moeilijk bij het terugkeren? En waar kijk jij het meest naar uit?

De plicht is de wil van de ander in mij, het is de vervreemding van mijn eigen vrijheid

- Jean-Paul Sartre

Heb je vragen of opmerkingen, stuur mij een berichtje

Scroll naar boven

Leuk dat je een berichtje stuurt.

Je bericht is in goede orde ontvangen. Binnen drie werkdagen zal ik je bericht beantwoorden.

Wanneer je vraag dringend is stuur mij dan een berichtje via Whatsapp.

Je kan mij ook volgen 

Fijne dag, Katja

Bedankt dat je meegaat op dit avontuur van groei en vervulling.

Elke twee weken ontvang je een dosis waardevolle inzichten, praktische tips en inspirerende verhalen. hopelijk dat deze blogs je zullen helpen om je horizon te verbreden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.